Transportera marsvin

När du ska hämta hem dina nya marsvin kan det vara bra att ha förberett hämtningen med en bra transport. Transportmedlet kan t.ex. vara en kartong, en låda, en transportbur för gnagare eller en transportbur för katt. Det är viktigt att transportmedlet har ordentligt syreinsläpp och temperaturen i bilen får inte vara för varm - en het sommardag bör man alltså vara extra försiktig med djurtransporter.


Transporten ska stå stabilt i bilen och får inte "glida omkring".

Tips på vägen!

 • Resans längd och omgivningens temperatur avgör hur marsvinet/en bör transporteras.
 • Var medveten om att två marsvin som är bästa kompisar i vanliga fall kan bli stressade och kan börja slåss om de känner sig trängda i transporten.
 • Vid lång resa - tänk på att marsvinet måste få tillgång till vatten och något att äta. Den får inte heller bli för varm eller stå i drag.
 • Vid kort resa - handdukar kan vara ypperligt att lägga i transporten som underlag. En tunn handduk kan läggas över marsvinet som extra mys och trygghet. Marsvin som är vana vid myspåse kan transporteras i en sådan om någon kan hålla den tryggt under bilfärden. Kan vara jättebra om man ska till veterinär som extra trygghet. Ha gärna med en reservmyspåse om marsvinet kissar ner den första.
 • Det kan kännas läskigt med en lite större transport för ett marsvin, ibland kan faktiskt en mindre transport upplevas som tryggare.
 • En varm sommardag kan man ha med sig en kylklamp som lindas in i en handduk och läggs i transporten. Placera den gärna så att marsvinet själv kan välja om den vill vara nära den eller inte.


Stress och ohyra

Negativ stress kan uppstå om ett marsvin inte trivs (ensamt marsvin, bråkiga marsvinskompisar, stressande/skrämmande levnadsmiljö, oaktsam hantering m.m). Stress kan ge effekter på immunförsvaret som försvagas. Marsvinet blir då mer mottagligt för sjukdomar och ohyra som tidigare varit "osynligt" (legat latent) kan få fäste och plötsligt blossa upp.

Ett tillfälligt stresspåslag i samband med en flytt med allt som är nytt och okänt, kan ibland vara tillräckligt för att ohyra som tidigare legat latent ska få fäste och där med bli synligt.Ihopsättning

Det kan gå att sammanföra marsvin oavsett ålder och kön, men vissa kombinationer är enklare än andra och är därför att föredra.

Vuxen hona + vuxen hona
Fungerar oftast att sammanföra, men ihopsättningen kan bli problematisk om en eller flera honor är dominanta och/eller är måna om att hålla främlingar borta. Honornas personligheter kommer att avgöra hur smidig sammanföringen blir.

Vuxen hona + bebishona
Fungerar nästan alltid att sammanföra eftersom bebisen knappast utgör något hot mot det vuxna marsvinet. Vuxna honor kan vara riktigt hårda mot andras bebisar, så var uppmärksam på att den lilla inte blir mobbad eller för hårt åtgången. 

Vuxen hane + vuxen hane
Generellt en svår ihopsättning som ändå kan gå bra om personligheterna klickar med varandra och man ger hanarna tid och rum. Rekommenderas inte i första skedet.

Vuxen hane + bebishane
Fungerar nästan alltid att sätta ihop eftersom bebisen knappast utgör något hot mot det vuxna marsvinet. Den enklaste ihopsättningen som finns enligt mig!

Några allmäna tips vid ihopsättning:

 • Bada marsvinen så att de får samma lukt.
 • Låt dem träffas på en (om möjligt) stor, neutral yta.
 • Sprid ut oemotståndliga grönsaksbitar över ytan som distraktion.
 • Ha lite is i magen och låt marsvinen få en uppfattning av varandra.
 • Sära bara på marsvinen om det blir slagsmål (marsvinen blir som en "boll") eller om det uppstår blodvite.   


Hemkomst

Tänk dig att alla bekanta ljud från dina kompisar och din omgivning plötsligt tystnar, du kommer till ett helt nytt ställe där du varken vet var du är eller känner igen dofterna, ljuden och synintrycken. Du har ingen aning om ifall de nyfiket stirrande och gigantiska människorna vill dig väl eller är en potentiell livsfara för dig. Det är läskigt att flytta!


Låt marsvinen vänja sig vid dig och din familj, samt den nya levnadsmiljön i deras egen takt. En del marsvin anpassar sig fort, medan andra tar längre tid på sig och det är FULLT NORMALT vilket som. Andra marsvin i hemmet

Om du har marsvin hemma sedan tidigare (det räcker att de finns i närheten i en annan bur) signalerar dessa genom sina många olika ljud: "allt är bra, nu vill vi ha mat, hej, klia mig under hakan, får jag komma ut?" att platsen som det nya marsvinet har kommit till nog inte var så farlig ändå. Det är vanligt att man upplever att de nya marsvinen snabbare blir hemmastadda i ovanstående fall, även om de andra marsvinen inte bor i samma bur.
Att vinna marsvinens förtroende

Fokusera inledningsvis på att skapa en trygg och lugn miljö för marsvinen. Placera gärna buren där ni befinner er mest, men kanske en bit ifrån det värsta springet. Om småbarn finns i familjen behöver de bli informerade om att de inte får vara för högljudda eller göra för hastiga rörelser vid marsvinsburen - buren är marsvinens hem och fristad och vid den ska man alltid vara lugn, respektfull och försiktig.

Många marsvin känner sig lite tryggare om buren är upphöjd från golvet (den kanske kan stå på ett mindre bord, t.ex. LACK från Ikea). På så vis får de bättre överblick över sin omgivning och kan se sina människor tydligare (prova att lägga dig platt på magen på golvet - det är från den vinkeln marsvinet ser sin värld). Inred buren så att det finns några olika gömslen som de kan söka skydd i.  

Marsvin som känner sig trygga har enklare för att lära och ta in nya positiva erfarenheter.

Passa på att prata med marsvinen så fort du har ett ärende vid buren. Säg något när du fyller på hö eller kraftfoder och när det är dags för grönsaker. Då lär de sig så småningom att känna igen din röst och kan koppla den till något positivt - för alla marsvin älskar mat! Persiljekvistar, långa grässtrån eller maskrosor är extra gottigt och utmärkt att försöka locka fram marsvinen med. Håll bara handen stilla över burkanten och låt marsvinen i egen takt komma underfund med att det inte är farligt. Inledningsvis kanske de inte vågar, men efter hand blir frestelserna för stora och de vågar kanske äta allra längst ut på godsaken. Efter några träningstillfällen vågar marsvinen komma närmre och närmre handen och till slut kan de plocka saker direkt ur handen. 

Att vinna marsvinens förtroende går inte på en dag, men i slutändan är det värt varje ansträngning: tama, trygga marsvin är ju det bästa som finns! Man kan jämföra sin relation med sina marsvinen med en relation med en annan människa - inte blir man väl bästa vänner på en dag?! Låt det ta den tid det tar och förhasta inte :)Hantering

En av anledningarna till att marsvin är så underbara som husdjur är för att de gärna blir klappade och kelade med när de får komma ut. Många lägger sig gärna till rätta med ena bakbenet spretandes och det finns nog inte många marsvinsägare som inte blir lite extra varma inombords vid åsynen av detta.

Ta upp från buren
Det är inte många marsvin som uppskattar att bli infångade och fasthållna. Det är ju inte så konstigt - marsvin är ursprungligen bytesdjur och blir man fångad får man inte se morgondagen. Sådana instinkter försvagas inte i första taget.

Tänk därför på följande när du ska ta upp ett marsvin:

 •  Ha en plan! Marsvinen ska inte behöva fly i panik.  
 • Använd båda händerna och använd dem för att stänga in marsvinet i en hörna eller i ett hus.
 • Lyft marsvinet med en hand under magen och en hand under gumpen.
 • Var bestämd, men väldigt försiktig.
 • Sätt aldrig ner ett marsvin som sprattlar! Vänta till den är lugn och inte känner sig livrädd.