Friskvård

Friskvård handlar om att hålla sig frisk genom sunda levnadsvanor. Eftersom det är vi människor som bestämmer med vilka andra marsvin och hur marsvinen ska bo, vad de ska äta osv, är det vårt ansvar att skapa goda förutsättningar för att marsvinen ska få så bra liv som möjligt.

God friskvård innefattar:

 •  En god och stressfri levnadsmiljö
  Harmoni och trygghet i marsvinsflocken, tillräckligt med mat, utrymme och gömslen, en lugn, dragfri burplacering utan för mycket fläng runtomkring.

  -
  Motsatsen kan skapa ohälsosam stress.

 • Motion
  Främjar bl.a. god muskulatur som stödjer skelettet och förbättrar blodcirkulationen.

  -
  Marsvin som inte motionerar blir lätt överviktiga med eventuella tillkommande sjukdomar.

 • Mental stimulans
  Att undersöka nya föremål, platser och att få lösa enklare problem bidrar till ökad mental stimulans. Låt marsvinen få komma ut på golväventyr, ta upp dem för mysstunder och möblera om i buren då och då. Håller du marsvin i flock bidrar detta till mental stimulans.  


  -
  Att bara ha ett par väggar att titta in i dag ut och dag in gör marsvinet ostimulerat och kan leda till apati och/eller stereotypa beteenden.

 • Rätt kost
  Ett grönt och fint fiberrikt hö, C-vitaminrika grönsaker och ev. lämpligt kraftfoder.

  - Felaktig kost kan orsaka bettfel och allvarliga sjukdomar.
Omvårdnad

Omvårdnaden är en viktig och betydande del av marsvinsägandet. Alla vill vi väl att våra marsvin ska må så bra som möjligt och genom att veta hur våra små kompisar brukar bete sig och se ut kan vi snabbt se om något inte är som det brukar. Utöver det bör man gå igenom sina marsvin på lite närmre håll med jämna mellanrum - på så vis är det större chans att man upptäcker små, diskreta förändringar i ett tidigt skede.

Veckotalig hälsoundersökning
När man ändå har marsvinet uppe för lite kel och gos kan man passa på att kolla igenom päls, öron, ögon, hud, hull och tassar. Du kan förslagsvis börja framifrån och fortsätta bak:

 • Hur ser öronen ut?
  Börja titta i öronen och om det behövs, rengör försiktigt öronlappens insida med en oparfymerad våtservett. Smörj in öronlapparnas utsidor med olivolja eller en mjukgörande kräm om de ser torra ut.
 • Hur ser ögonen ut?
  Ögonen ska vara klara och se pigga ut. Det ska inte finnas intorkat ögongojs. Kniper marsvinet med ett eller båda ögonen kan den ha fått något i ögat. Spola då försiktigt rent ögat med koksalt och ha ögat under uppsikt de kommande dagarna.
 • Hur ser huden och pälsen ut?
  Om marsvinet kliar sig mer än vanligt och har små sår eller hårlösa partier över huden kan det bero på ohyra eller svamp. Lyft på, eller blås undan pälsen och undersök huden. Vid misstanke om ohyra bör veterinär konsulteras, allra helst om man kan misstänka sellnic eller ringorm. Svamp förekommer oftare hos marsvin som har täta, sträva pälsar. Klipp pälsen kort vid det mjälliga området så det luftas ur och bada marsvinet i Fungoral.
 • Hur ser tassar och klor ut?
  Sköter man marsvinets klor regelbundet behöver man oftast bara klippa bort toppen av klon. Genom att klippa lite och ofta kan man motverka att pulpan växer sig lång. Tassarna ska vara mjuka och utan förhårdnader och svullnader. Förhårdnader uppstår ofta på marsvin, men kan försiktigt klippas bort och där efter filas mjuka med en lämplig nagelfil. En del marsvin verkar drabbas enklare av förhårdnader än andra. Smörj in torra tassar med en mjukgörande kräm.
 • Hur ser körteln vid ryggslutet ut?
  Alla marsvin har en körtel som producerar ett sekret vid ryggslutet ner mot rumpan. Om denna känns väldigt fet och kletig, kan man försiktigt smörja in den med diskmedel som får sitta i under några minuter och som därefter nätt och försiktigt avlägsnas med fingret, eller ännu hellre; med en mjuk tandborste. Körteln ska inte ha fettavlagringar och kännas mjuk och ren. 
 • Hur känns hullet? Viktförändrningar?
  Känn marsvinet över skuldrorna. Skuldrorna ska vara muskulösa och inte insjunkna och tunna. Fortsätt följa marsvinets kropp över ryggen. Ryggraden ska inte vara framträdande och sticka upp. Den ska vara omgiven av stark muskulatur och en mjuk marsvinsmage som gärna får följa bredden som fanns över skuldrorna. Muskler ska även finnas på marsvinets bakdel och lår, gärna i harmoni med den övriga kroppen.

  Om marsvinet går ner mycket i vikt kan det tyda på sjukdom. Det är därför klokt att väga marsvinen var-varannan månad så att viktförändringar uppmärksammas.

  OBS!
  Vid minsta tecken på sjukdom kontakta veterinär!

 Marsvinsapotek

Jag gillar att vara förberedd om något oförutsett skulle hända. Marsvin kan plötsligt bli sjuka eller skada sig och då är det en stor trygghet att ha ett genomtänkt marsvinsapotek hemma. Ibland kan man hjälpa marsvinet att bli bra igen utan att man behöver besöka veterinär, men givetvis ska veterinär alltid konsulteras om det behövs!

Matvägran, börja komma igång att äta efter sjukdom
Spruta utan nål, gärna 15 ml med större öppning
Spruta utan nål, 1 ml
Critical Care
Askorbinsyra (C-vitamin)
Druvsocker
Köksvåg

Diarré (se även matvägran, börja komma igång att äta efter sjukdom)
Fibreplex

Sårrengöring
Sterila kompresser
Koksalt
Jodopax
Väteperixid

Tassvård
Klotång
Nagelfil (till tassar med förhårdnader)
Mjukgörande kräm

Grums i ögonen, ögonskada
Koksalt
Noviform

Torra, smutsiga öron
Parfymfria våtservetter
Mjukgörande kräm (till öronlappen)

Inför marsvinskull
Spruta utan nål, 15 ml
Spruta utan nål, 5ml el. 1 ml (flera stycken)
Critical Care
Askorbinsyra
Druvsocker
Rena, torra handdukar
Modersmjölkersättning, t.ex. mjölkpulver från get el. Fortimel
Köksvåg