kopamarsvin

Arrox Cleo fudgehog2

Varför marsvin?


Marsvin kommunicerar med kroppsspråk och många olika ljud. Du får ofta se dem prata och umgås med varandra och har du fler marsvin får du uppleva en flockdynamik där alla olika personligheter tydligt kommer att synas.

Det dröjer inte länge förrän dina marsvin har lärt sig att när dörrhandtaget trycks ned kommer du hem eller att kylskåpsdörren som öppnas kan betyda att det vankas grönsaker - du kommer vid dessa tillfällen ofta bli glatt bemött av marsvinsgänget som i bästa marsvinsanda står uppradade och redo att tigga uppmärksamhet och eventuella godbitar.


Även om de kräver tillsyn flera gånger dagligen, behöver du inte känna dåligt samvete om du någon gång måste vara borta ifrån dem någon timme extra, de har ju varandra vilket är det absolut viktigaste i ett marsvinsliv. 

Dina marsvin kommer utveckla ditt sinne för kreativitet. När du befinner dig i ett varuhus kommer du att komma på dig själv med att titta efter saker som kan "marsvinifieras"; kanske kan en tung keramikkruka bli en utkiksplats med en mjuk handduk ovanpå, kanske kan du hitta en lagom stor fotpall som blir ett hus med flera in- och utgångar. En del låter kreativiteten flöda i burbyggen som tillåter egna önskade burmått, andra blir riktiga hejare på att sy myssaker som marsvinen älskar.

När marsvinen får komma ut på upptäcksfärder på golvet kommer du att förvånas över hur långa och smala de kan bli i sin blandade nyfikenhet och försiktighet när de stöter på något nytt eller obekant. Du kommer få ett par goda skratt när du ser hur dina små vänner plötsligt får små ryck och gör bocksprång likt vildhästar när de hittar en matta eller annat mjukt som inte glider och som går att glädjeskutta på.

Om du känner dig stressad eller irriterad kan dina marsvin göra under för dig. Prova att ta upp ett eller två marsvin och sätt dig på ett lugnt ställe med marsvinen i bästaste mysfilten. Efter några minuter kommer du märka att den mjuka marsvinspälsen under dina fingrar, marsvinens lågmälda prat och åsynen av dina små älsklingar som fullkomligen njuter av mysstunden gör dig fantastiskt avslappnad och lugn inombords. Marsvin är som medicin för själen.
Passar marsvin in i ditt liv?

En bra blivande marsvinsägare, har läst på om marsvin och funderat igenom vad det innebär att bli marsvinsägare.

Försök därför tänka igenom följande så ärligt som möjligt:

 • Hur intresserad är jag? Kommer intresset vara kvarstående under alla marsvinens förväntade levnadsår framöver (5-7 år)?
 • Har jag plats? Har jag plats även om jag flyttar?
 • Finns tid och engagemang, inte bara idag utan varje dag?
 • Har jag ekonomi som täcker veterinärkostnader?
 • Har jag möjlighet att kunna ta mig till veterinär när som helst på dygnet om det skulle behövas?
 • Finns allergi mot marsvin eller gräs inom familjen?
 • Finns det någon som kan passa marsvinen om jag måste resa bort?


Vad behöver jag veta innan införskaffandet?


Du behöver veta vad det innebär att vara marsvinsägare, samt vad som krävs av dig som ägare. Nedan följer en kort sammanfattning av det jag anser är viktigast att känna till innan man bestämmer sig.

 • Marsvin kan bli 5-7 år gamla (eller äldre i sällsynta fall).
 • Marsvin är flockdjur och ska alltid ha minst en artfrände i buren.
  Hanar bör man hålla i par, medan honor kan hållas i allt från par till större flockar.
 • Marsvin och deras basföda hö (gräs) kan vara allergent. Om möjligt, kolla upp eventuell allergi före köp.
 • Marsvin vill ha en stimulerande och gärna stor levnadsmiljö. De uppskattar att ha många gömslen av varierande slag och material, en stor höhög på burgolvet och plats att skutta och sträcka ut benen på. En rejäl bur kan ta stor plats.
 • Sjuka marsvin döljer sina sjukdomssymtom så länge de bara orkar. Därför är det viktigt att handla fort när du väl märker att något inte står rätt till.
 • Veterinärkostnader kan bli dyra om marsvinen blir sjuka. Tänk på att lägga undan pengar varje månad så att det med säkerhet finns om det skulle behövas, alternativt att du skaffar marsvinsförsäkring och har pengar till självrisk.


Vad behöver inhandlas?


Kopiera gärna eller skriv ut och kryssa i!

Behöver inhandlas innan marsvinen kommer hem:

[ ] Marsvinsbostad, minst 120x60 cm. Läs mer under Bostad och inredning
[ ] Matskål

[ ] Vattenflaska 320 ml el. 600 ml
[ ] Hö
[ ] Ev. kraftfoder. Läs mer under Mat och utfodring
[ ] Oxbow Critical Care

[ ] C-vitaminrika grönsaker som marsvinen är vana vid
[ ] Spån

[ ] Minst vars ett gömsle/hus, välj storlek för kanin

Kan inhandlas i efterhand:

[ ] Klotång
[ ] Transportbur
[ ] Rasthage av t.ex kompostgaller el smådjurshage

[ ] Lektunnlar
[ ] Andra hus och gömslen att kunna variera med
[ ] Fleecefiltar
[ ] Myspåse, myspuff och andra myssaker
[ ] Skyffel eller spade att städa ur buren med
[ ] Flaskborste för rengöring av vattenflaska
[ ] Marsvinsapotek. Se mer under Friskvård och omvårdnad.Honor eller hanar?

Är det två marsvin du är ute efter och marsvinen bara ska vara goa familjemedlemmar spelar könet inte särskilt stor roll, ändå är det vanligt att man siktar in sig på honor vid marsvinsköp. Kanske tror man att honor är enklare, trevligare och renare än hanar - men detta är en seglivad myt! Mitt tips är att vara öppen på denna punkt. Fråga istället vad marsvinen har för personlighet och hur de fungerar tillsammans! Både hanar och honor kan bli trevliga och sociala med bara lite tid och engagemang, det som är är mer avgörande är istället marsvinens personligheter och hur de är uppfödda och hanterade.

Hanar...

 • Hålls bäst i par, där konstellationen vuxen hane + bebis är den långsiktigt mest stabila kombinationen.
 • Kan vara svåra att sätta ihop som vuxna, men bebis + bebis eller bebis + vuxen är oftast mycket enkla ihopsättningar.
 • Kan bli lite extra hormonstinna i "tonåren", men det är oftast en övergående period.
 • Är enklare att få tag på och det är dessutom större chans att få tag på riktigt trevliga hanar än likvärdiga honor, eftersom uppfödaren nästan alltid sparar den bästa el. de bästa honorna själv. Viktigt att väga in.
 • Kan relativt enkelt kastreras hos en marsvinskunnig veterinär. En kastrat är suverän tillsammans med en eller flera honor.

Honor...

 • Kan både trivas i par och i större grupper - dock blomstrar de som mest vid grupphållning
 • Kan vara allt i från mycket enkla, till svåra att sätta ihop med andra honor, oavsett ålder på de som ska sättas ihop.
 • Brunstar var 14-16 dag och är då lite extra hormonstinna.
 • Kan kissa rakt bakåt om en marsvinskompis blir för närgången = inredning, burväggar och marsvin kan behövas tvättas då och då ;)
 • Kan drabbas av äggstockscystor - detta är vanligt och botas endast med operation där man tar bort äggstockarna. Hormonbehandlingar kan lindra besvären men botar ej. Livmoderinflammation och juvertumörer förekommer också.
Havanna & ZaharaRed & EliotLennox & HamiltonEliot & GusSwarowski & León

"Utan min kompis har jag inget"

Ungar eller vuxna?

Ungar?
Bebisar är lite som oskrivna blad; de har massor att lära av livet och många utvecklingsstadier framför sig. Eftersom de är jämngamla finns det större risk för tjafs om vem som ska bestämma. Deras förutsättningar till att bli trygga och trevliga som vuxna är dels genetiska, dels miljöfaktoriska – som ägare kan du alltså påverka hur de utvecklas till stor del. Bebisar är vanligen fyllda med energi och kan vara spralliga och ha svårt för att sitta stilla i knät. De kräver en ägare som kan hantera dem tryggt och lugnt, samt som har tålamod och stort intresse.

Vuxna?
Vuxna marsvin som har haft en bra uppväxt och som blivit välhanterade och pysslade med är troligen det bästa valet för barnfamiljen eller den som aldrig har haft marsvin förut och vill prova på hur det är. Ett fullvuxet marsvin med lugn personlighet är enkel att hantera. Se till så att de vuxna marsvinen fungerar bra tillsammans innan köp.

En vuxen och en bebis?
Denna konstellation rekommenderar jag absolut till den som ska köpa hanar, men det är även en mycket bra konstellation om man ska sätta ihop en honflock, eller om man får möjlighet att köpa mor + dotter. 
Med denna kombination får man uppleva det bästa ur båda perspektiven. Det vuxna marsvinet blir som en läromästare och upplevs också som en stor trygghet för den lilla, som snart lär sig att ta efter den vuxnas beteende. I och med åldersskillnaden är marsvinens bestämmanderoller oftast självklara från början och även om den yngre kan börja ifrågasätta när den blir lite äldre, tar oftast det äldre marsvinet ner den yngre på jorden igen.

zomchi7 zomchi6
Storebror och lillebror marsvinKöp inte marsvin från djuraffär


Varför inte?
Anledning 1: Marsvin som säljs i djuraffär kommer ofta från grossister och har inte upplevt en människas hantering eller kärlek när de lämnar försäljningsburarna. Deras mammor är avelsmaskiner och ungarna plockas ut när de ser ut att vara stora nog. Avelsmål om hälsa och temperament lär knappast finnas. Genom att köpa stödjer du denna kärlekslösa verksamhet som verkligen inte gagnar djuren.
Anledning 2: Du får antagligen inte någon härstamning med dig.
Anledning 3: Det händer tyvärr alldeles för ofta att djuraffärsmarsvin säljs dräktiga eller med ohyra som måste behandlas.

Ladda ner sidan som PDF

kopamarsvin.pdf
99,84 Kb