aktuellt

Senaste nytt direkt från marsvinsuppfödningen.

Sommarvärme

2018-05-16 11:35 | 0 kommentarer

Nu var det längesedan jag skrev sist! Solen har strålat flera dagar i rad och det är liksom nästan för bra för att vara sant! Marsvinen har det ganska bra de med, men värmen är så klart jobbig och det är superviktigt att ha extra koll på djuren denna tid! Mina dräktiga honor bor i luftkonditionerade rum och jag kan säga att det är totalt nödvändigt - dräktiga honor har nämligen inte alls samma möjlighet att kyla ner sig som ett icke-dräktigt marsvin. En uppfödarvän menar till och med att värmen är den främsta dräparen av dräktiga honor! Värt att ha i bakhuvudet om man planerar tillökning just under sommarmånaderna! 

Inom en inte allt för överskådlig tid tänkte jag försöka mig på att presentera några av mina djur som jag sparat eller som kommit som tillökning från annan uppfödare! Vi får se när tiden räcker till. Ha det gott alla där ute! 


Planerade majbebisar

2018-03-14 12:30 | 0 kommentarer

I dagarna satte jag ihop några nya kärlekspar för nästa planerade babyboom innan sommaren (och förhoppningsvis) värmen kommer!

En planerad kull har jag fått stryka eftersom honan i fråga har kalasat lite för mycket på all god mat som serveras här! Hon har helt enkelt lagt på sig lite mer än vad jag anser är lämpligt inför en kull och då är det bättre att avstå och istället glädjas åt att damen åtminstone njuter till fullo av livets goda! Hon är självutnämnd ledare i en av tjejflockarna och har precis co-uppfostrat sina barnbarn, varför det har funnits extra mycket kraftfoder tillgängligt den sista tiden. Så kan det gå!   

Sixten (lilac fox) har i vilket fall flyttat ihop med Milly (black) och Kiwa (lilac otter) där det, om allt går bra, blir både svart och mer lilac. Sixten har visat sig lämna fantastiskt fina bebisar, så jag förväntar mig både vackra och trevliga små marsvin. Milly är en glänsande vacker Crested black-hona, med ett sansat och nyfiket temperament. Hon samägs med Marie, Sockergrynets och detta blir hennes första kull i vår ägo och jag kan bara säga att vi är spänt förväntansfulla!  

Den andra utvalda hanen är Dino som "debuterar" som avelshane. Han är född i september förra året och är blott ett halvår gammal, men redan välutvecklad och dessutom en riktigt rolig prick! Han är son till min älskade Leon och för övrigt fjärde generationen Saphira-gris och har massor av minnesvärda och fina marsvin i sin stamtavla. Några av mina allra första "ljusa" marsvin finns representerade i hans blod; Loriel, Yellow, Titon och Azizi är några av dem, samtliga med färgstarka personligheter som jag inte glömmer i första taget! Det är detta jag har drömt om, att få se tillbaka på flera generationer och veta precis vad varje marsvin har bidragit med och haft för styrkor och svagheter. Kul!  

Jag ser fram emot längre dagar, vårvärme och inte minst goa majbebisar! 


Sedan sist...

2018-03-08 14:07 | 0 kommentarer

I skrivande stund kommer regnblandat snö från himlen och det känns som att det är långt kvar till våren. Men här hos marsvinen blomstrar det i alla fall! 
kull4182
Sedan sist har några kullar till sett världen för första gången! Min röda hona Nouka nedkom med en jämn, jättefin kull så sent om i förrgår. Äntligen ser det ut som att jag har fått en röd liten hona att spara! I tillägg kommer jag att spara den lilla lemonhanen Champagne, samt den vita hanen Superstar från Younis kull och eventuellt en röd hane från Shereens kull, men där är jag inte helt säker ännu. Det är svårt att spara hanar eftersom de ska bo i par och inte kan gå i flock, men när det kommer så många fina och mysiga killar blir det svårt att hålla sig ifrån dem. ;) 

Vi har även hunnit med en utställning i Landskrona. Resultatmässigt blev det ingen jättehit - men finaste lilla Stjärna slog till med att få cert och bli BIR J reserv, samt blev klassvinnare med silverkort i petten! Fantastisk liten tjej det där! Så himla mysig och go! 


Välkommen Bus och Stjärna!

2018-02-15 12:23 | 2 kommentarer

Vi har fått tillökning av två efterlängtade grisar från bästa Sockergrynets! En hona och en hane. 

bus bus2
Foto: Marie Holmström

Hanen heter Sockergrynets Bästa Bus och har samma pappa som min fina Duetten's Yasmine som jag förlorade vid årsskiftet. Han är supersöt, skimrar och glänser i pälsen som bara den och utstrålar helt enkelt snygghet! Han har flyttat ihop med min Sixten i en 160x60-bur och än så länge ser de ut att trivas bra tillsammans. Härligt!  

stjärna stjärna2
Foto: Marie Holmström

Honan heter Sockergrynets Alerta Aftonstjärna och har Remus som pappa och en väldigt vacker lilachona som mamma. Hon är en väldigt söt och feminin hona, skulle utan tvekan kunna tänka mig henne som en animerad marsvinsprinsessa i någon Disney-film!   


Younis alla hjärtans dag-kull!

2018-02-14 09:45 | 0 kommentarer

På självaste alla hjärtans dag födde Youni en mysig kull på fem ungar, fyra lever. Det blev fyra hanar, tre pe white och en lemon. Den avlidna var kullens enda hona. 

Bilder kommer! 


Norska framgångar!

2018-02-11 17:16 | 1 kommentarer

Under gårdagen var Marie och Maria i Norge och ställde ut (och dömde) marsvin. Både Remus och Hibiskus (numera Nemo) fick följa med! 

Det resulterade i att Remus numera även är Norsk utställningschampion (Saphira's allra första dessutom!!) och Nemo blev Bästa Ostandardiserade marsvin!!! Tack så hemskt mycket tjejer för att ni gjorde detta möjligt och stort GRATTIS!   

hibbnemo remusnch
Fotona är tagna av Maria Alarcon Hagnestedt och Marie Holmström.


Harmoni!

2018-02-09 12:58 | 0 kommentarer

Det råder lugn och frid i marsvinsburarna just nu - man får passa på att stanna upp och njuta lite. Ritzys underbara bebisar växer så det knakar, Zippo läker fint efter operationen och åtminstone Youni har bara några dagar kvar av sin dräktighet. Gissningsvis sitter det kanske en liten trio hos henne en morgon i början av nästa vecka. Vi får se om jag har rätt! 

Imorgon är det upp tidigt för ett rejält arbetspass burstädning! Både ser fram emot det och inte, om man nu kan känna så, hehe! Minst ett burskåp ska städas, dräktiga honor ska vägas, flaskor ska diskas och sedan blir det en hundig eftermiddag med långpromenad och lösspring. Ha en riktigt fin helg ni också! 


Nu har kulorna rykt!

2018-02-01 14:12 | 0 kommentarer

Idag har sötaste Zippo blivit kastrerad. Zippo har gjort sitt i aveln med fem tillverkade kullar och ska nu få den stora äran att bli tjejtjusare på heltid. Jag tror han kommer trivas ypperligt med livet - tänk att vara en marsvinshane och alltid få bo tillsammans med honor! Rena drömmen!

Sjukburen är inredd med handdukar, Critical Care finns som alltid på lager och så även smärtstillande. Nu ska Zippo börja äta och läka. Om några dagar är han förhoppningsvis sitt vanliga energiska jag igen!


Ritzys guldtroféer!

2018-02-01 09:00 | 2 kommentarer

Vi har fått tillökning! 
kull1182
Mitt på dagen igår hördes plötsligt bebispip från Ritzys bur. Hundvalpen Kaiju började moffa och undrade vad sjutton det var som lät så konstigt. Matten däremot förstod precis vad som stod på; en bebis tog sina första andetag! Jag smög fram till bokhylleburen och såg hur Ritzy var i full färd att tvätta en stor, livlig guldklimp till bebis. Eftersom valpen nu var vaken och blev busig fick jag gå ut en sväng. När vi återkom fanns tre bebisar vid Ritzy och bara en kort stund efteråt blev skaran komplett när det fjärde syskonet anslöt. Det blev alltså fyra helt fantastiska knyten - alla med riktigt maffiga och härliga kroppar! 


Vid en senare titt visade det sig att det var tre honor och en hane, alla saffron och tre med vitt i cresten. Fantastiskt söta alla fyra med vackra huvuden, stora öron och bamsiga kroppar. Saffronfärgen är ju dessutom den allra vackraste färgen som finns, i mitt tycke. En riktigt härlig dag med guldkant!


Utflyttade grisar

2018-01-30 15:27 | 0 kommentarer

Ett litet gäng små och lite större grisar har under veckorna som gått flyttat till nya fantastiska hem! Jag hoppas ni alla vet att jag är oerhört tacksam för att just ni tar hand om "mina bebisar" på allra bästa sätt! Det är en oerhört viktig del av min roll som uppfödare att bistå mina köpare med information, tips och stöd inför marsvinsköp och även efter köpet. Jag hoppas att alla känner sig nöjda med hur de har blivit bemötta och så klart att marsvinen är just precis de guldklimpar som ni har önskat er! STORT TACK och fortsatt lycka till med alla godingar! 

lupin2

På bild visas Saphira's Lupin, en liten fighter som länge var nästan hälften så stor som sina syskon, men som krigade och kämpade och gav aldrig upp. Hans livsglädje övervann allt! En helt fantastisk liten kille som har gett mig massor av inspiration.


3 x sparkar

2018-01-29 15:03 | 2 kommentarer

Det går framåt även med övriga dräktiga honor! Jag har känt tydliga sparkar i Younis, Shereens och Kajvas magar, vilket innebär att det är mindre än 4 veckor kvar för dem. Gissningsvis nedkommer Youni med smått först, därefter Shereen och sist men inte minst Kajva, men det är bara dagens känsla. 

Youni har hämtat sig fantastiskt bra! När hon flyttade till en ny grupp honor för lite mer än en vecka sedan tappade hon nästan 100 gram och det var riktigt stökigt de första dagarna (och är fortfarande inte 100%). På den här veckan har hon i vilket fall ökat med mer än 200 gram och hennes come back är fullkomlig! En jättesöt badring till bebismage har hon också fått under den här tiden. Gissningsvis nedkommer hon med smått om 2,5-3 veckor och stolt pappa är the one and only Leon. 

Shereen ska (åter igen) få vackra, röda ungar tillsammans med Zippo. I deras första kull blev det tre jättefina bebisar, men två med öronveck, vilket ju är ett mindre utseendemässigt fel. Denna gång hoppas jag på fina öron och fin färg - och att det föds fler än en hona. Som vanligt är dock det främsta önskemålet att allt får gå bra, jag har många uppfödarkollegor som sliter med handmatning av ungar just nu och det är inget vidare... 

Kajva har ingen mage alls, men hennes lilla (för jag tror att hon har ett enebarn) bestämde sig för att säga hej mot min handflata, så jag är helt säker på att där gömmer sig något i alla fall! Hon själv var ett enebarn som fick all mjölk för sig själv och det gick ju alldeles strålande. Tänk om hon kunde få en liten lilac otter-flicka, som jag kan få stirra mig tårögd på. Ja tack! Define Ben

2018-01-24 18:23 | 2 kommentarer

ben2

Jag måste presentera min nya, förhoppningsvis blivande avelshane; Define Ben! Ben är en supertjusig Self lemon med härligt kall färg, fullkomligt underbara öron och vackra ögon. Han kom hit i samband med sista utställningen i Landskrona förra året och har utvecklats och vuxit massor sedan dess, det går verkligen föööör fort ibland! 

Ben bor tillsammans med Fritz och jag tycker att de fungerar riktigt bra ihop! Ben har än så länge inte varit någon påstridig, jobbig tonårshane, utan det är liksom bara frid och fröjd hela tiden. Fritz är en fin storebror som Ben ser upp mycket till, men så är det ju också en himla cool kille, så klart

ben

I mars ska Ben följa med på utställning i Landskrona och faktiskt kommer han debutera direkt i seniorklassen, för han hinner precis fylla fem månader när det är dags. Jag hoppas han hinner samla ihop kroppen lite och inte representerar den långsmala varianten unghanar som man ju ofta har i den åldern. Vi får se! 

Jag har även spirande avelsplaner för Ben, om allt går som planerat. Han är obesläktad med alla mina lemons och lemonbärare och kan antagligen bidra med massor av fina egenskaper. Jag tycker absolut att han verkar extremt lovande så det ska bli en fröjd att fortsätta följa hans utveckling!


Bebisar vill snart titta ut..!

2018-01-22 10:08 | 0 kommentarer

Då var det dags för nedräkning igen! Damen som är först ut att få bebisar i år är ingen annan än vackra Hill's Ritzy, en american crested saffron. Dessa underbara saffransamerikanare har jag tyvärr inte plats för, så Ritzy är mer av en maskot än en ras som jag satsar på i sig. Hon väntar dock bebisar tillsammans med Leon som är crested lemon - så eventuellt kan det tänkas bli några amerikanare ändå (men troligtvis inte med 100% vitt i cresten) i både lemon och saffron. Själv drömmer jag om en knubbig hona i valfri färg!   

Ritzy är handparad med Leon, men förvirrad som jag är vissa dagar, har jag tyvärr inte antecknat vilken dag detta skedde! Hur dumt är inte det? Gissningsvis är det inte längre än två veckor kvar på dräktigheten och jag försöker att inte låta mig luras allt för mycket av att hon redan har gått upp 500 gram(!) 

ritzy ritzy2


En ny grupp honor...

2018-01-19 11:36 | 2 kommentarer

Som säkert många av er redan vet är jag ett stort fan av att hålla marsvin i flock - gärna 7-15 individer på stor yta och gärna att dessa individer är så där coola och tama att de kommer fram frivilligt! Min erfarenhet är också att det oftast är mycket lugnare och mer harmoniskt i en sådan stor flock, än i en med färre flockmedlemmar. Jag har ingen aning om det beror på att det helt enkelt blir för många att hålla koll på för den som är en bråkstake, om det har att göra med att ett stort antal flockmedlemmar skapar större trygghet för ett bytesdjur, eller om en nyckel är flocksammansättningen och antal trygga individer... Eller om det helt enkelt är en kombination av många olika faktorer (jag skulle väl gissa på det). 

I vilket fall har jag ingen sådan flock just nu. Tanterna är bara fyra i sin flock, där det minst skulle kunna få plats med sju-åtta individer till utan att det skulle bli på bekostnad av eget space eller yta. Det blir dock en ypperlig framtida destination för pensionerade avelshonor som förtjänar ett seniorboende värt namnet. Så en lite större flock kommer förhoppningsvis finnas i framtiden igen.

Istället har jag för tillfället olika grupper. Förra helgen satte jag ihop en ny tjejgrupp bestående av Liuwa, Youni, Minnie och Tusensköna. Youni och Minnie är båda Liuwa-döttrar, men hade aldrig träffats innan ihopsättningen. Släktdragen syns tydligt, det har nämligen varit långt ifrån lugnt och harmoniskt i denna grupp än så länge. De tre damerna med Liuwa-blod är mycket intresserade av att bestämma och har både pondus och skärpa. De första dagarna var det Youni som tog befälet i buren. Dagen efter hade Liuwa tagit ner henne på jorden och Youni höll sig så långt bort från alla som det bara gick. Lilla Minnie hade under tiden försökt sig på att bossa runt med Tusensköna. Röran har helt enkelt varit ett faktum, trots ihopsättning enligt konstens alla regler och trots att buren är 250x60 cm med ett utökat utrymme om 100x100 cm som jag fick genom att ta bort plexiglaset i hörnan och anslöt en rasthage. 

Men så idag möttes jag av fyra lugna tjejer som satt i samma hörna och åt frukost tillsammans. Youni som hållit sig på sin kant ett tag, riktigt låg ner och åt - något man kanske inte gör om man inte känner sig trygg. Det känns som att jag kan börja slappna av lite nu. Det behövdes - förhoppningsvis ska nämligen Youni ha bebisar om en månads tid så friden är varmt välkommen!


Bloggen återvänder!

2018-01-18 10:45 | 0 kommentarer

Nytt år, nya möjligheter! Det var nästan ett helt år sedan sist, men nu gör bloggen äntligen come back! Håll till godo med allt från meningslöst, marsvinsrelaterat dravel, till bildbomber och kanske ett eller annat lite djupare stycke om olika saker som behöver lätta från hjärtat. Håll till godo!  


Burbygget del 2

2017-01-29 09:29 | 0 kommentarer

burs burs2

Gårdagens fix! Börjar likna något nu när belysningen och listerna är på plats. Provade att sätta i en plexiglasskiva och den passade perfekt. Kvar att göra är att täta våningsplanen med silikon, samt köpa fler plexiglasskivor. Eventuellt blir det även material till en cool detalj som bara är för åskådarens ögon - mer om det om det blir av *hemlighetsmakeri*   !


Burbygget del 1

2017-01-27 20:36 | 0 kommentarer

IMG_4336 image1 (1)

Det går långsamt framåt med burbyggandet. Mycket annat som kommer emellan och ibland orkar man inte fixa efter en lång dag med annat. Men garderoberna är nu inbyggda så att vattenledningarna täcks, målade i kanterna och de första ljuslisterna är på plats. Det sistnämnda är extremt pilligt, men lyckligtvis är min sambo en envis rackare  . Själv står jag för silikonandet och det blir gemensamma krafter när listerna ska spikas. Hej hå!


Mål 2017

2017-01-18 10:52 | 2 kommentarer

Generella mål
Förutom att jag önskar att alla marsvin får må bra och att allt går bra med väntade kullar finns några andra mål:

- Färdigställa de nya burskåpen!
- Bygga en ny fotostudio.
- Delta på minst fyra utställningar.

Black & lilac fox/otter
Det blir verkligen foxarnas år i år om man ser till planerade kullar för året! Honorna som fick kullar i november och december ska, om allt går enligt planen, paras med mycket fina Ziko, som är lilac fox. De är redan i fin form alla tre, men jag tänkte vänta med ihopsättning till det nya burskåpet är klart och det blir bättre plats. Jag hoppas kunna spara någon/några honor, men har även stora planer för en liten hane. Förra årets bebisar kommer förhoppningsvis även själva att bli mammor i slutet av året, om de utvecklas som de ska och verkar vara lämpliga som avelsdjur. Även till dem är Ziko tilltänkt hane med den stora äran. Fler mål: 

- Ställa ut Luka, Áila och Kajva, samt fortsätta utvärdera dem (och mysa massor).
- Försöka få fram minst en svensk champion och två guldpettar.
- Föda upp friska, fina och härliga foxbebisar. Spara några trevliga honor och en extra lovande hane.
- Köpa in en fin hane om jag ej får någon i egna kullar.

California
Under året hoppas jag välkomna fem eventuella californiakullar i olika färger. Eftersom rasen har en del att bevisa för att bli upptagen i svensk marsvinsstandard är huvudmålet att få fram marsvin med ordentliga, stabila markeringar. Givetvis är det fortfarande bara friska och trevliga djur som ingår i min avel. Fler mål:

- Ställa ut Ice, Beverly, Cava och ev Fritz i guidestandard för att tillföra mer material och statistik för californiavarianten.
- Föda upp friska, fina och mysiga californias och selfar. Spara några
 tecknade honor och ev. selfhonor.
- Dokumentera färgutvecklingen på bebisar bättre - finns mycket för mig att lära om hur varianten ter sig!
- Köpa in hanar, eftersom jag kommer få ensamma vuxna hanar som kommer behöva sällskap.
- Ta tid på mig för att bestämma vilka/vilken som stannar, med hänsyn till färgutvecklingen. 

Lemon
Två blivande avelshonor har förhoppningsvis blivit tre, när lilla Amelia (cream, lemonbärare) anslöt till oss nyligen. Ruby och Liuwa ska få sina första kullar under våren och hanarna som ska användas har båda några år på nacken och är både mycket sociala & framåt och dessutom helt utan sjukdomshistorier. Fler mål:

- Spara vars en lemonhona (ev. saffronhona) ur Rubys och Liuwas kullar. Om inga honor föds, eventuellt en hane om burkompis finnes.
- Utvärdera kullarna!
- Ev ställa ut Amelia vid tillfälle. 


Röda drömmar!

2017-01-11 12:39 | 1 kommentarer

witobernino
Wito och hans kompis Bernino - stiliga herrar!

Något superspännande är på gång! Jag har fått låna en stilig röd hane från min vän Maria; Niffer's Wito, som när tillfället ger sig ska bli kavaljer åt min Nouka. Jag har träffat Wito vid ett par tillfällen och det är en rejäl godbit, som både verkar vara cool och trevlig. Jag tror att det kan bli en alldeles strålande kombination - inavelskoefficenten blir 0% och om man kollar till stammen är det dokumenterat att ingen i de tre närmsta leden har lämnat satin (många individer har flera kullar efter sig = större underlag att titta på = good news)! Bebisarna blir enfärgat röda eller californiatecknade. Jippie! 


Carolina Reaper "Cava"

2017-01-11 09:24 | 0 kommentarer

cava
Dagen då teckningen runt nosen plötsligt börjar synas. 


Tråkigt och roligt

2017-01-09 11:31 | 0 kommentarer

Året har börjat utan dröjsmål från händelser och har hittills innehållit både tråkigheter och roligheter. 

Det tråkiga:
Käraste, underbara Arrox har vandrat vidare, efter att snabbt ha blivit gammal och gaggig. Arrox var pappa, farfar och farfarsfar och fick mig alltid att le med sin hjärtliga och charmiga personlighet. En stjärna har till slut slocknat.

arrox
Finaste Arrox. Vila i frid 

En annan riktigt jobbig tråkighet är att vår äldsta hund, Nova snart 10 år, verkar ha fått nya juvertumörer. Detta är en sådan sak som lätt kan knäcka mig, så jag försöker fokusera på att tänka positivt och förbereder mig på att det blir ännu en operation och håller tummarna hårt för att det INTE har spridit sig till omkringliggande organ. Min värsta mardröm.

Vidare lät jag Emil och Wille operera bort vars en talgknuta precis innan årsskiftet. De båda klarade operationerna finfint och har nu återhämtat sig ganska bra, förutom att båda har varit olydiga med att pilla bort stygn i förtid. Imorgon ska de kvarvarande stygnen tas och jag tror att man kan betrakta dem som krya igen. Otroligt skönt att kunna omvandla en tråkighet till något bra.

Det roliga:
Alla härliga bebisar är ju fantastiska och jag har verkligen njuuuutit av dem! Jag är grymt tacksam för att alla vinterns kullar gick så otroligt bra! Inga dödsfall varken bland mammor eller barn, helt underbart!

Nästa roliga sak är det pågående burbyggandet i vårt nya hem i Malmö. Ett burskåp med tre våningar á 250x60 cm och ett burskåp om fyra våningar á 150x60 cm ska byggas. Det försnämnda är förhoppningsvis färdigt inom två veckor. Ett inlägg med bara burskåpssnack är att vänta! 


Kajva av Silverklo

2016-12-22 09:00 | 0 kommentarer

Kiwa och Remus har fått en liten (stor!) flicka som verkligen har det där lilla extra. Välkommen Kajva av Silverklo! Det ska bli extremt spännande att få fortsätta följa din utveckling framöver  .

kajva

Kategori: Bebisar

Semester!

2016-12-05 10:01 | 0 kommentarer

Mellan den 4 -19 december är vi på semester. Tror nog att jag kan svara i ungefär samma takt som vanligt, men ifall det nu inte skulle bli så... Ska bli skönt att vila upp sig lite, men saknar så klart redan djuren - som självklart är i tryggt förvar med djurvakterna. 😊


Bilder!

2016-11-30 21:58 | 2 kommentarer

Äntligen har bilderna blivit tagna och kommit upp på hemsidan   . Namnen är inspirerade från olika chilisorter, som matchar deras eldiga färg! 

redkull

cherry2
Saphira's Cherry Bomb

viper2
Saphira's Naga Viper

carolinareaper2
Saphira's Carolina Reaper

redkull2


Upptäckten

2016-11-29 12:14 | 0 kommentarer

Tyvärr visade det sig (efter att jag varit misstänksam några dagar) att en av Flygas småtjejer är satincrested. Jättetråkigt på alla plan faktiskt och det känns som ett stort misslyckande att det kunde hända trots att jag varit noga med att kolla igenom stamtavlorna - men satingenen är lömskt recessiv och kan följa djuren i många led utan att framträda. 

Självklart kommer den lilla satintjejen att få stanna hos mig. Hon ska få ett tryggt och bra liv, så hoppas jag verkligen att hon slipper den otäcka satinsjukan. Tre av mina fem tidigare satiner utvecklade aldrig sjukdomen och två av dem blev faktiskt gamla - så jag griper tag om hoppet och håller tummarna, men får samtidigt vara högst uppmärksam på ev. symtom. Mamma och pappa gris tas ur avel. En syster ska flytta till ett underbart kelhem där det redan bor några Saphira-grisar och den tredje systern kanske stannar här hon med, vi får se. Så liiiite uppgivet på den röda fronten redan i starten.


Flygas triss i hjärter dam!

2016-11-25 10:19 | 3 kommentarer

Nu äntligen har även Flygas småttingar kommit. Födseln gick bra och bebisar och mamma verkar må fint, så här dagen efter förlossningen. Utfallet blev tre fantastiska små honor - en drömstart med den nya rasen för min del - och lika mycket tråkigt för de som väntade på hanar så klart...

Flickorna är riktigt, riktigt bra! Jag hade nog inte ens vågat hoppas på ett så bra resultat. Maffiga kroppar, fina huvuden, stora, härliga öron och glödig röd färg. Jag kommer mest troligt att behålla två av dem och den tredje är i så fall redan bokad    .

Bilder och mer text kommer!


Inga rödtottar ännu...

2016-11-24 13:03 | 2 kommentarer

flygamage

flygamage2

Tur att vi redan har så många goa bebisar att pussa på i väntan på de röda 


Agnes tre små grisar

2016-11-18 11:48 | 4 kommentarer

Ännu en lyckad kull!    Under natten till lördagen fick Agnes tre fina små bebisar, två honor och en hane!

agneskull
Fr.v. Alva, Áila & Arkki

alva
Saphira's Alva av Silverklo

aila
Saphira's Áila av Silverklo

arkki
Saphira's Arkki av Silverklo


Ett litet rött orosmoln

2016-11-14 12:01 | 2 kommentarer

Två kvällar/nätter i rad har det chirpats* hemma hos oss. Fröken Flyga närmar sig "due date" med stormsteg och jag tror att hon tycker att det känns lite läskigt och obehagligt. Nu är det ju inte så att hon chirpar hela natten, då hade jag definitivt varit ett nervvrak just nu, men vid 1-2 korta tillfällen. Jag oroar mig lite ändå, för det brukar dessvärre inte vara ett gott tecken. Jag hoppas att hon känner sig på topp resten av tiden i alla fall, det ser nämligen så ut. Hon har god aptit, är nyfiken på allt som händer omkring henne och hänger förtroligt med kompisarna. Eskil är fantastiskt duktig på att finnas där och att stötta. Han är verkligen något alldeles extra. Kort och gott är det bara att vänta och se, jag hoppas att bebisarna kommer när de ska komma och att både de och fina mamman mår bra.   

*Chirping är ett läte som närmast låter som skarpt fågelkvitter och går ej att misstas för de vanliga ljuden som marsvin gör.  


Lilla Q's lakritstroll

2016-11-10 13:56 | 2 kommentarer

Igår, efter att världen skakats om efter Trump-segern, blev dagen genast bättre när jag upptäckte två små lakritstroll hos Lilla Q. Någon gång under natten hade hon blivit mamma och eftersom det knappt gick att se några spår av födseln och ungarna var helt torra och friska, verkar allt ha gått hur bra som helst. Vilken lättnad! Q är en omsorgsfull och naturligt god mor, det verkar helt enkelt som att allt kommer att gå fortsatt bra.   

Utfallet blev en hane och en hona, båda väldigt söta och nästintill identiska. Honan har något vitare mage. De var även väldigt lika i födelsevikten, hanen 124 gram stor och honan 117 gram. Som det ser ut nu, vid första känslan, kommer jag att spara honan. Hanen kommer i så fall att säljas, företrädesvis till någon som förutom att älska honom, vill ställa ut i ras och/eller pet. Han kommer bli en fin kille, om än med lite väl mycket teckning på tårna och runt nosen... 

lillaq_kull2

leksu leksu2
Saphira's Leksu av Silverklo

luka luka2
Saphira's Luka av Silverklo

Kategori: Bebisar