aktuellt

Senaste nytt direkt från marsvinsuppfödningen.

FÖDDA KULLAR  29 november 2017

kull9173

Nu har äntligen de sista potentiella californiakullarna för i år kommit. På två kullar blev det nio söta marsvinsbebisar, men tyvärr har två fallit ifrån. Sju grymt söta små gullegrisar lever i alla fall och det är inte så lite det!

Som det ser ut just nu är bara en av alla dessa underbaringar en cali, men i Beverlys kull kan teckningen vara på väg utan att det syns just precis nu.

Småpojkar kommer finnas till salu för den som är intresserad. Dessa kan säljas med vars en vuxen kompis för bästa möjliga förutsättningar. 

VÄNTADE KULLAR  1 november 2017

evita

Sötnosen Evita (som så klart inte är en bebis längre), är från med igår definitivt konstaterat dräktig! Beräknad födsel om lite drygt 3,5 veckor. I kullen blir det Self DE white och calisar. Även Beverly, Nonself DE golden california black, är konstaterat dräktig! Hennes kull kommer, om allt går bra, några dagar efter Evitas. 

VÄNTADE KULLAR  25 oktober 2017

Midnas bebisar
Sådana här fina bebisar dimper förhoppningsvis ner i vinter

Då var den första vågen babyboom över och sammanfattningsvis kan man säga att det gick ganska bra. Tyvärr förlorade Beauty alla sina tre bebisar och det föddes en dödfödd unge i Liuwas kull, men i övrigt har både mammor och barn mått bra och vuxit ordentligt. Några av de första bebisarna har även hunnit med att flytta.

Nu laddar jag om inför senhöstens och vinterns kullar, innan vi är helt i hamn för i år. Först ut tror jag blir Evita, som har parats med stiliga californiahanen Cassini. Jag håller tummarna hårt för en fin hona att spara efter dessa underbara föräldrar! Från och med söndag, eller i början av nästa vecka, räknar jag med att kunna känna de första sparkarna. Efter Evita tror jag att Beverly, som även hon troligtvis bär på Cassini-barn, kommer få sina ungar. När jag kände på dessa två damer under gårdagen tyckte jag att båda deras magar var spända. De har även gått upp stadigt i vikt, så jag är nog ändå rätt säker på att de är dräktiga. Definitivt besked kommer som sagt om en vecka! 

Något trögare har det gått på fox/otter-fronten. Jag tror tyvärr inte att Kiwa blev dräktig denna gången heller och frågan är om man ska försöka en tredje gång, eller om hon ska gå i avelspension efter bara en kull med en unge. Jag tror nästan att det blir ett försök till... Yasmine känns dock dräktig, om än i ett tidigt stadium än så länge. Luka går också ihop med Sixten, så eventuellt har det blivit något där med. Den som väntar får se, men nog ska det bli lite decemberbebisar i år med!   

FÖDDA KULLAR  3 oktober 2017

Babyboom var det här!

kull6bild

Sedan sist har det kommit ytterligare tre friska och fina kullar! Ytterligare en kull väntas inom några dagar, sedan blir det lugnt igen ett tag. Många bebisar har redan hem som väntar, men några få letar efter sina speciella hem att flytta till. Kolla in på kullsidorna och under "Till salu" för mer info. Vi hörs kanske! :) 

VÄNTADE KULLAR  18 september 2017

Första kullen kommen och fler på väg

shellybean

Förra veckan föddes första kullen i den väntade babyboomen! Fyra små söta teddybebisar. Shellybean, som syns på bilden, kommer att stanna här. Raisant flyttar till Sockergrynets marsvin, Mousemallow kommer att få ett nytt hem och Twingersnap är än så länge standby, han är svår att motstå...

Flera dräktiga honor går ner för räkning här just nu. En hona befinner sig idag på dräktighetsdygn 68 och en annan går in på dygn 66. Båda dessa damer bor tillsammans, så jag hoppas att den ena inte drar igång den andra för tidigt och att de istället kommer att bilda en egen liten flock med sina små. Ytterligare två kullar beräknas titta fram om lite drygt två veckor. Happy days! 

VÄNTADE KULLAR  1 september 2017

Babyboom i september

Yellows kull

Jag går lite på sparlåga just nu och uppdateringar kommer där efter, tyvärr. Desto bättre nyhet kommer jag dock med denna gång: det blir en härlig babyboom lagom till att löven börjar bli höströda! 5 honor är bekräftat dräktiga och fler kullar är planerade. Jag tar i nuläget inte emot intresseanmälningar, blir det några småttingar som kommer till salu kommer dessa att presenteras på kullens egna sida, samt på Till salu-sidan - så håll utkik där! :)

FÖDDA KULLAR  24 juli 2017

Acorn & Apple

noukabebs2

Idag blir småtjejerna sex dagar gamla och de är verkligen helt bedårande, båda två. De äter som de ska och har blivit kompisar med resten av flocken. Det fungerar klockrent!

Jag är ännu inte helt säker, men åtminstone ganska säker på att Apple blir california. Acorn är lite ljusare under trampdynorna, men eventuellt får även hon teckning. Bara att vänta och se!

FÖDDA KULLAR  18 juli 2017

Noukas rödtottar!

noukawito1

Så kom äntligen Noukas och Witos underbara rödtottar, efter låååång väntan och många om och men. De är här och de ser ut att vara välnärda från mammamagen. Väntar spänt på att de ska börja dia, har ännu inte sett några riktiga försök. Välkommen till världen Apple och Acorn!

UTSTÄLLNINGAR  14 juli 2017

Det blir en weekend i Brändåsen

Marsvinsmarodörer
Det är ungefär så här busgrisarna förbereder sig...

Jag och Marie som har Sockergrynet's marsvinsuppfödning kommer att åka upp till Brändåsen i slutet på månaden för att unna oss en riktig marsvinsweekend! Det ska bli superkul och jag är SÅ taggad! Luka, Kajva och Felix är anmälda till utställningarna och jag hoppas att Kajva äntligen tar sin championtitel. 

VÄNTADE KULLAR  13 juli 2017

Nedräkningen har börjat på allvar...

nouka4

Nu dröjer det inte många dagar innan det är dags för Nouka att få sina efterlängtade rödkultingar. Det är ganska varmt just nu, men vi har en rejäl värmepump installerad (som just nu fungerar som air conditioner), så rumstemperaturen är okej, utöver det är höet är grönt och grönsakerna kommer i överflöd. Det känns som att vi är redo!

VÄNTADE KULLAR  12 juli 2017

Liuwa parad med Leon

leon5
Leon

SV-16 SCH Leon von Harlekin har under dagen parats med Saphira's Liuwa.
Liuwa fick sin första kull i maj och har återhämtat sig fint från den. Hennes andra kull beräknas födas efter den 18 september. Det blir lemon, saffron och pe white. 100% rödögt! 

VÄNTADE KULLAR  11 juli 2017

Amelia parad med Cassini

amelia2

Nu är Amelia, Self cream, parad med Cassini, Nonself DE white california black. Om parningen tar sig och allt går bra kommer fina bebisar födas efter den 17 september.  

VÄNTADE KULLAR  5 juli 2017

Tre nya kärlekspar ihopsatta

hjarta

Den 2 juli sattes följande djur ihop för parning:

SCH Niffer's Shereen, Self red, sattes ihop med Zippo, Nonself red california black. Väntas både enfärgade och californiatecknade röda. 

SCH Muffes American Beauty och Muffes Captain Amelia sattes ihop med Saphira's Cassini. i första kullen väntas mörkögda vita, samt californiatecknade vita. I den andra kullen väntas både vitt och gult, med eller utan californiateckning. 

VÄNTADE KULLAR  2 juli 2017

Noukas underbara former

nouka2

Idag återstår bara 2 veckor av Noukas dräktighet. Hon är inte enorm, men visst börjar hon få rundare former! Imorgon är det dags för ny invägning och jag hoppas att hon fortfarande följer sin kurva väl. 

TIPS  30 juni 2017

Försäkring - kan det vara värt det?

yasminefors
Yasmine är nu en av de mina som är försäkrade!

Visst kan det löna sig mångfalt att ha sina djur försäkrade! Gäller det hund, katt eller annat större djur är det ju närmast ett måste, om man nu inte råkar vara miljonär. Jag har just nu 13 marsvin försäkrade för en årskostnad av 3177 kr. Än så länge har jag inte behövt uppsöka veterinär med någon av dessa (några är dessutom nyförsäkrade), men då veterinärarvodena verkar bli allt dyrare tror jag att jag kommer känna mig nöjd om dagen ändå skulle komma.

För att påvisa ett exempel kan jag t.ex. ta upp Zikos sammanlagda veterinärkostnader som uppgick till lite mer än 8000 kr, uppdelat på fyra veterinärbesök. Med en försäkring hos Agria hade jag fått bekosta första besöket själv, eftersom det inte uppnådde 700 kr som självrisken ligger på, men resterande tre besök hade varit ersättningsberättigade. Självrisken hade betalats vid det andra veterinärbesöket, vars nota hamnade på 1945 kr. Vid besök tre och fyra hade jag bara behövt betala 25% av kostnaderna. Sammanfattningsvis hade försäkringsbolaget kunnat ersätta strax över 5000 kr, om jag hade haft en försäkring.

Värt att fundera över!
Läs om Agrias villkor här.

SJUKDOMAR  29 juni 2017

Ziko akut opererad

ziko2

Som om den här killen inte har haft nog med otur redan, har käraste Ziko under gårdagen fått genomgå en jobbig operation där man avlägsnade grus från en mycket irriterad och blodfylld urinblåsa. Förloppet från första symtom till riktigt dålig Ziko gick extremt fort och jag är fortfarande lite chockad över de senaste dagarnas dramatik. Ziko klarade i vilket fall operationen och den första natten. Han har fått en handduksklädd sjukbur och stödmatas. Håll tummarna för honom!

Uppdatering 30 juni 2017: Tyvärr somnade Ziko in i natt. Han ville inte längre tugga stödmaten och blev allt mer frånvarande och trött. Jag stoppade om honom en sista gång och vid nästa koll hade han vandrat vidare. Nu har du fått frid finaste killen! Det är verkligen tomt och ledsamt utan dig. 


 VÄNTADE KULLAR  28 juni 2017

Veckor av väntan återstår för Nouka

nouka2

För några dagar sedan kunde jag äntligen känna de första små sparkarna i Noukas mage. Sedan dess känns det som att hennes mage växer lite för varje dag som går - och det är ju precis i sin ordning. Om drygt 2,5 veckor får vi äntligen tillökning.