aktuellt

Senaste nytt direkt från marsvinsuppfödningen.

Kajva av Silverklo

2016-12-22 09:00 | 0 kommentarer

Kiwa och Remus har fått en liten (stor!) flicka som verkligen har det där lilla extra. Välkommen Kajva av Silverklo! Det ska bli extremt spännande att få fortsätta följa din utveckling framöver  .

kajva

Kategori: Bebisar

Lilla Q's lakritstroll

2016-11-10 13:56 | 2 kommentarer

Igår, efter att världen skakats om efter Trump-segern, blev dagen genast bättre när jag upptäckte två små lakritstroll hos Lilla Q. Någon gång under natten hade hon blivit mamma och eftersom det knappt gick att se några spår av födseln och ungarna var helt torra och friska, verkar allt ha gått hur bra som helst. Vilken lättnad! Q är en omsorgsfull och naturligt god mor, det verkar helt enkelt som att allt kommer att gå fortsatt bra.   

Utfallet blev en hane och en hona, båda väldigt söta och nästintill identiska. Honan har något vitare mage. De var även väldigt lika i födelsevikten, hanen 124 gram stor och honan 117 gram. Som det ser ut nu, vid första känslan, kommer jag att spara honan. Hanen kommer i så fall att säljas, företrädesvis till någon som förutom att älska honom, vill ställa ut i ras och/eller pet. Han kommer bli en fin kille, om än med lite väl mycket teckning på tårna och runt nosen... 

lillaq_kull2

leksu leksu2
Saphira's Leksu av Silverklo

luka luka2
Saphira's Luka av Silverklo

Kategori: Bebisar

Juicys godistrio

2016-10-20 09:49 | 5 kommentarer

godisdjur

godisdjur2

När jag kom hem från jobbet igår, kom ingen fin Juicy fram till mig som hon brukar. Jag förstod direkt att något antingen var väldigt fel eller väldigt rätt. Av med ytterkläderna långt inne i hemmet, sedan full fokus på marsvinsburen. Juicy hade värkar, men det verkade gå trögt. Efter nästan tjugo minuter utan att något hände kunde jag inte längre stå och titta på, det var tydligt att Juicy blev allt tröttare och att något inte riktigt stämde. Tvättade snabbt och noggrant händerna och kände försiktigt efter. Efter en stund förstod jag att bebis kom med bakbenen först och därför bestämde jag mig för att hjälpa till att lirka ut bebisen när mamma krystade. För varje kryst kom bebisen ut allt längre och till slut gick det äntligen hela vägen! Välbehållen, frisk och underbar bebis och förmodligen en lättad mamma (och matte!!!). Juicy började genast tvätta och jag backade undan. Sambon kom hem och fick tillsammans med mig uppleva hur bebis två och bebis tre snabbt och smidigt kom till världen, så att deras mamma äntligen fick pussa på dem. Gåshud!

Det känns förskräckligt bra att jag kom hem just då och jag är så himla glad och lycklig över tillökningen. Jippi!    

Kategori: Bebisar

Första bilderna på Heena

2014-11-25 12:01 | 3 kommentarer

IMG_0313 IMG_0316

Som synes får hon knappt plats i min hand ens en gång. En riktig liten knubbis! Rättelse från igår: hon är antagligen Self buff och inte cream. Ljuuuuuuvlig eller vad!?

Kategori: Bebisar

Bazingas bamsebebis!

2014-11-24 10:59 | 4 kommentarer

Idag, på dygn 71 och för bara några minuter sedan, fick Bazinga äntligen sin efterlängtade kull! Jag smög bort för att kolla till henne och precis just då började hon få värkar. Strax hade en gigantisk bebis blivit född och duktiga Bazinga gjorde allt för att få igång den. Till en början var den alldeles livlös och gav inte ifrån sig några livstecken alls, men Bazinga gav inte upp och snart kunde jag se hur den lite förvånade bebisen gjorde sin första blinkning i livet. I det ögonblicket visste jag att Bazinga skulle klara det hur bra som helst. En känsla av total lycka och lättnad spred sig i kroppen. Iiiiiiiiih!

Uppdatering: Det blev bara en dundersöt bjässe till bebis. En Self (mest troligt cream) hona på hela 159 gram! Är inte helt säker, men tror att detta kan vara uppfödningens största, levande bebis. Mor och dotter ser ut att må bra och matte har självklart och traditionsenligt försett flocken med gratulationspaprika! :)  

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Bilder

2013-12-01 20:17 | 0 kommentarer

kull30_2
kull30_3
kull31
riley

Saphira's Blue Riley
Hane | 111 gram
Eng crested lilac fox

Standby
roscoe


Saphira's Roscoe
Hane | 92 gram
Nonself black foxKommer bli till salu
raiya

Saphira's Blue Raiya
Hona | 102 gram
Eng crested lilac foxStannar utan tvekan!
Kategori: Bebisar

Retzinas kull!

2013-11-29 11:26 | 5 kommentarer

retzinabebbar
Nu har det kommit fler bebisar! Igårkväll fick äntligen Retzina sin efterlängtade kull.

Fyra stora bebisar var det som gömde sig i magen, men tyvärr dog en svart foxhona vid födseln. Två hanar (en lilac fox och en black fox) och en hona (lilac fox) lever i alla fall och det är jag otroligt tacksam för. Det var till en början ingen enkel förlossning då första ungen inte kom ut så snabbt som den borde eftersom den låg lite konstigt. Efter 20-30 minuters värkarbete kunde jag inte titta på längre, så vid bästa tillfälle hjälpte jag henne att lirka ut ungen medan hon krystade. Kan inte beskriva lättnaden jag kände när jag märkte att den lilla ungen fortfarande levde och att Retzina sken upp som en sol när hon fick pussa på sin nyfödda. Resten av ungarna föddes på "normal väg" med bara några minuter mellan varandra. Det var unge nummer två som tyvärr inte levde när hon kom ut. Jag misstänker att hon fick syrebrist för trampdynorna var alldeles blå :(

Mamma och barn mår helt okej efter omständigheterna. Retzina har fått en egen liten del av L-buren med sina små så att de kan få lite extratid tillsammans innan de släpps ut till flocken igen. Hon äter glatt av maten och ungarna känns starkare på benen idag. Lilacungarna är helt underbara och den svarta är det jävlaranamma i Hoppas de klarar sig så att jag kan få säga att 4 års väntan äntligen har gett resultat.

Inlägget kommer uppdateras senare med namn och bilder på sötnosarna!

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Bazingas kull!

2013-11-26 16:38 | 12 kommentarer

kull30

Idag när jag kom hem från jobbet låg det två nyfödda ungar hos Bazinga! Bebisarna är stora, maffiga och friska så jag kunde inte vara gladare! Bazinga har klarat allt själv och verkar redan nu vara en duktig mamma som pysslar om sina små mycket. Det ser ut som att de redan har försökt börja dia. Duktiga, duktiga Bazinga och duktiga bebisar!

Könsfördelningen blev 50/50, dvs en hona och en hane. Spännande nog är det honan som har röda ögon, det lite speciella önskemålet som jag själv hade! Det betyder att Bazinga är pe-bärare och att det blir ett fortsatt spännande projekt :)

dalton dalton2

Saphira's Dalton
Hane | 119 gram
Nonself lemonagouti/cream

dalia dalia2

Saphira's Dalia
Hona | 111 gram
Nonself creamargente/lemon

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Kull 29 samlad på bild

2013-10-08 00:09 | 1 kommentarer

kull281

Hela kullen på samma bild för försa gången :) Som synes är Valadar och Vienna dubbelt så stora som lilla Vivaldi som sitter mellan dem. Han väger drygt 100 gram och hans större syskon ligger runt 200. Sötnosen Valdo längst till höger väger mitt emellan, 150 gram. De är så fina så

Kategori: Bebisar

Inte min tid just nu.

2013-09-23 12:34 | 5 kommentarer

Imorse vandrade lilac otter-pojken vidare. Det känns tungt, väldigt tungt. Därmed dog kullens enda lilac fox/otter-unge. För de kvarvarande fyra bebisarna ser prognosen lite bättre ut. Foxen, som heter Vivaldi och lilachanen Valdo får mat av mig (med hopp om att de ska bli tillräckligt starka och börja dia själva snart) och Vienna och Valadar tar för sig av Valionas mjölkbar. Det verkar helt enkelt som att de andra bebisarna blev utkonkurrerade av de som från början var minst i kullen. Jag sörjer och kämpar vidare om vartannat. Ibland är det rätt tufft att föda upp marsvin, det är ganska ofta man behöver se döden i vitögat..

Kategori: Bebisar

Bilder

2013-09-22 17:06 | 0 kommentarer

kull29
Fr. vänster: Valadar, Blue Valdo och Vienna.

valadar

Saphira's Valadar
Nonself black otter
valdo


Saphira's Blue Valdo
Self lilac

vienna


Saphira's Vienna
Nonself black otter
De andra två bebisarna lever, men det är fortfarande ytterst osäkert om de kommer att klara sig. Vi kämpar på! 

Kategori: Bebisar

Mer otur!

2013-09-20 11:36 | 0 kommentarer

Som ni redan har märkt har inga bilder dykt upp. Jag väntar med det, för två, möjligen tre av ungarna mår inget bra och jag känner mig inte allt för hoppfull om att de kommer att överleva trots att jag kämpar och kommer kämpa ihärdigt för dem. Finaste lilac otter-killen som jag hade tänkt spara är mest illa däran. Även den svarta foxen. Den andra lilacpojken (som visade sig vara Self lilac och inget annat) är inte heller helt hundra. De två ungarna som var minst när de föddes är istället de som tar för sig som bara den och som har börjat gå upp i vikt. Märkligt. Ja, ni förstår att det känns otroligt jobbigt. Håll era tummar är ni snälla!

Kategori: Bebisar

Äntligen är de här!

2013-09-18 17:13 | 2 kommentarer

Bebisaaaaar!

I eftermiddags föddes fem ljuvliga bebisar! Alla lever och verkar må bra och mammagris är lika pigg och kry som innan förlossningen (men hon har dock inte spenderat så mycket tid hos dem än). Fyra pojkar och en flicka blev det och... wait for it... två är Nonself lilac otter! Jag är (just nu) otroligt glad och lättad och hoppas av hela mitt hjärta att alla är starka och redo för livet på andra sidan magen 

Bilder och namn kommer imorgon!

Kategori: Bebisar, Grey fox-projektet, I väntans tider

Bebisvaka...

2013-09-14 14:42 | 0 kommentarer

valiona5
Nu är det dags för ny bebisvaka och ja... som synes är damen ganska jäst. Jag känner mig lugn, förväntansfull och samtidigt pirrig till tusen. Uppfödningens första lilac fox och lilac otter kan födas här!

Jag tror på fyra, fina, friska bebisar. Förhoppningsvis två lilac och två svarta. Tre honor och en hane. Det ska bli spännande att se om mina gissningar landar rätt :)

Kategori: Bebisar, I väntans tider, Grey fox-projektet

Helg!

2013-08-30 22:55 | 0 kommentarer

Äntligen är det helg efter en hektisk vecka!

Idag har Zombie och Chiumbo flyttat till en mysig familj där de kommer att få det toppenbra! Familjen körde drygt 20 mil för att komma hit - bara det engagemanget lyfter jag hatten av för. De fick med sig två fantastiska killar som säkert kommer att visa sina underbara personligheter när de börjar känna sig som hemma med allt som är nytt. Det blir nog himla bra :)

På bebisfronten går allt fortfarande som det ska - framåt. Nu ringer alarmet var tredje timme och där emellan äter bebisarna mycket på egen hand. Vega har lärt sig att "dansa" när jag matar henne. Jag har det på film, så det får jag försöka lägga upp i helgen. Tyvärr fungerar inte vårt bredband just nu, så för att kunna uppdatera hemsidan måste jag koppla datorn till mobilens 3G-nät. Kommer det tillbaka ska ni få se på cirkusgrisen!

Om två veckor kan det komma nya bebisar för då är det dags för Valiona att bli mamma igen för andra gången. Hon hade en morgon då hon inte var sugen på något och då jag blev orolig, men annars har allt flytit på bra. När jag smyger upp på nätterna för att mata bebisarna sitter hon ofta och äter helt själv = alltså oftare och mer än de andra, vilket är positivt eftersom hon behöver all energi hon kan få. Jag kan inte nog tjata om hur efterlängtad den här kullen är. Som tidigare sagt är den teoretiskt planerad sedan 4 år tillbaka. Helst av allt önskar jag mig en lilac fox eller lilac otter hona som kan stanna, men även en hane skulle kunna gå bra eftersom Eliot börjar bli till åren och kanske inte kan bli pappa hur länge till som helst. Vi får se :)

Mer ska hända! Om några dagar kommer några marsvin till Sverige från Tyskland. De flesta av grisarna ska till J. på Emeo's och till A. på Narnias, men en liten grey tan ska flytta till mig. Beslutet var egentligen väldigt impulsivt, men jag har länge tänkt fokusera mer på grey och lilac och nu kommer det faktiskt att bli så. Dessutom sitter min gamling Cotopaxi ensam just nu eftersom han blev sjuk och fick en störig burkompis som inte gjorde saken bättre. Nu mår han bra igen och är redo för en ny vän.

Kategori: Bebisar, Marsvinsbabbel

12 dagar

2013-08-27 12:45 | 2 kommentarer

Idag är bebbsarna 12 dagar gamla och nu händer det minsann grejor! Jag känner mig så himla glad! Utvecklingen går sakta men säkert framåt. I dagarna har jag observerat följande:

  • Igår började de bli mer observanta på konstiga ljud (innan dess skulle en orkester kunna komma in och spela en trudelutt utan att de hade brytt sig). Att reagera på konstiga saker är fullt normalt för ett marsvin, men brukar väl oftast komma tidigare i utvecklingen, troligen genom att de imiterar resten av flocken.
  • De har även börjat göra fler ljud ifrån sig. Bebistiggljudet hörde jag först för några dagar sedan då Villemo tyckte att det var dags med mat.
  • Tiden mellan matningarna har blivit liiite längre eftersom bebisarna har blivit duktiga på att äta hö och gröt på egen hand. Nu matar jag ungefär med 2,5 timmars mellanrum. För att fixa alla matningarna har jag med ungarna till kontoret och ställer alarm på mobilen titt som tätt.

Minstingen Villemo, som knappt kunde hålla uppe huvudet och som gärna korsade frambenen när han stod stilla de första dagarna, vägde 52 gram som minst, men har gjort 'come back' och vägde 82 gram igårkväll. Snacka om en riktig viking - oj vad mitt hjärta smälter för honom! Han är 'mammigast' (eller mattigast) och kommer som ett skott med plirande ögon när jag kallar på honom. Alltså jag och mina hanar... De är helt klart mina favoriter - så mattekära och underbara.

Miniisbjörnen Vega har också vuxit en hel del. Hon var nästan lika pluttig som Villemo från början men växte snabbt ikapp "storasyster" Irmelin kroppsmässigt. Hennes resa har hittills gått från 55 gram till gårdagens 89 gram. Vega är också speciell, precis som sina syskon. Ganska självständig och med överlevnadskänsla. Jag undrar om inte hon var den som började smaka på annat först. Hon kommer bli en riktig tuffing om hon får lov att bli stor :)

Irmelin påminner lite om Santika (både utseendemässigt och i personligheten). Jag beundrar hennes envishet och att hon inte ger upp så lätt. Irmelin var också ganska liten ett tag, vägde 73 gram som minst men ligger nu på 100 gram prick.

Kategori: Bebisar

Bilder

2013-08-24 00:38 | 2 kommentarer

bebbar9

bebbar8

bebbar7

bebbar6

Snabbt inlägg innan matning...

Kategori: Bebisar

Äntligen en ny uppdatering

2013-08-22 11:55 | 3 kommentarer

Jodå minsann, jag har matat på dag och natt sedan i lördags och idag fyller bebisarna en vecka och alla hänger fortfarande med! *peppar peppar*... De har sakta men säkert börjat öka i vikt (även om det inte är några stora mängder) och igår började de få upp intresse för att smaka på annat. De ligger lite efter i utvecklingen om man jämför med en kull där bebisarna fått mammamat, men det är inte så konstigt. Jag är bara fruktansvärt glad att hårt arbete och extrem trötthet betalat sig i levande bebisar! Men allt kan tyvärr förtfarande hända men det är bara att fortsätta kämpa.

För några dagar sedan var jag helt säker på att Santika skulle dö för mig. Hon tappade helt intresse för bebisarna och började dregla kopiöst - det fanns alltså rätt goda anledningar att bli rejält orolig. Jag tvingade i henne mat och lockade och pockade med allt möjligt - och hon åt. Från att ha sett ut att vara döende såg hon till och med lite pigg och busig ut i ögonen idag. Jag hoppas hon repar sig helt och känner mig för tillfället ganska lättad (det är ganska jobbigt att gå med andan i halsen hela tiden...).

Det har hänt ännu fler tråkiga saker, men det ena orkar jag inte berätta om nu och det andra är att Valiona också är dålig. Jag var ju rätt säker på att hon inte hade blivit dräktig med Eliot den här gången heller, men det visade sig att hon visst var dräktig. Igår var hon sitt vanliga, hungriga jag, men imorse ville hon inte äta något förutom persilja. Alltså vad händer? Det slutade med att jag fick fylla upp min CC-spruta och tvångsmata henne innan jag stack till jobbet...

Det verkar inte bättre än att jag har hamnat på botten av en otursepidemi som många uppfödare gör då och då. Av någon anledning kommer sånt här ofta samtidigt.. Men jag ger mig inte. Jag ska fortsätta kämpa. Jag är stark när jag måste. Och jag har aldrig druckit så här mycket energidryck i hela mitt liv ;)

Kategori: Bebisar, I väntans tider, Marsvinsbabbel

Santikas kull!

2013-08-15 19:46 | 1 kommentarer

Bebisar var det här! Äntligen är den jobbiga vakan över, så nu kan jag koncentrera mig på de underbara bebisarna istället. Fyra små plättar föddes, men sorgligt nog var den sista död vid födseln. Santika är trött efter att ha fått krysta ganska länge för att få ut den döde bebisen, men har åtminstone fått i sig lite gott och repar sig säkert efter lite välbehövlig vila. Två flickor och en pojke blev det och en flicka kommer att stanna här. Två ser ut att vara lemonagouti/cream/white och en av flickorna är white/cream eller de white. Välkomna till världen små bebisar!

bebbar3  bebbar5  bebbar4

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Lincoln gör sig hemma

2013-06-20 21:17 | 2 kommentarer

lincoln2  lincoln3
Trött, tröttare...

lincoln5
  lincoln4
Ännu lite tröttare... TRÖTTAST

Nu har vi hunnit med många korta, små kelstunder, jag och lillprinsen. Jag pysslar vanligtvis med mina bebisgrisar ett par gånger om dagen och Lincoln fick ingå i mysronderingen direkt. Än så länge är han lite försiktig i buren, men som synes på bilderna slappnar han fort av. De andra bebisarna har också varit lite slöare än vanligt, så jag antar att värmen bidrar med sitt också. Men faktum kvarstår, Lincoln har somnat vid varje kelstund nu och är verkligen en riktigt go gris. Jag hoppas vi får många härliga år ihop!

Kategori: Bebisar, Grey fox-projektet, Marsvinsbabbel

Familjen marsvin

2013-06-14 12:25 | 3 kommentarer

Yellows bebisar växer som bara den och är nu 3,5 veckor gamla. De största är redan förbi 250 gram. Mammas mat är inte längre det viktigaste i världen, utan nu är det minst lika gott (om inte godare) med hö, gräs och maskrosblad. Jag tränar dem lite varje dag att människor inte är farliga. Mest poppis är jag när jag trotsar spåniga kläder och rent av sätter mig i buren hos dem. Så klart har jag med mig något gott och då dröjer det inte länge förrän hela familjen är framme. Styvpappa Storm, mamma Yellow, storasyster Bazinga och de tre små grisarna.

crflock2
Chioma undersöker huset i förbifarten

crflock

Bazinga, bebisarnas halvsyster och Yellows dotter, börjar bli stor

crflock3
Bazinga vid skålen, Yellow med bebisar på väg bort

crflock4
Söta bebisar

chigaru
Chigaru!

Kategori: Bebisar, Marsvinsbabbel

Karamellungar

2013-05-21 10:28 | 4 kommentarer

kull27

Årets femte kull kom med dunder och brak igår, rakt framför näsan på den nyfikna marsvinsmatten ;) Allt gick otroligt fort och smidigt och Yellow är som vid sin första kull världens duktigaste mamma. Hon har knappt lämnat sina små för att äta och vid grönsaksgivan igårkväll tog hon med sig gobitarna in till bebisarna istället för att sitta närmst grönsakshögen som hon brukar. Vid ett flertal tillfällen har det även sett ut som att bebisarna har diat/försökt dia och kanske är det så att hon redan har fått igång mjölken med. En riktig mönstermamma helt klart!

Det blev inte helt oväntat tre bebisar som tittade ut. Inga dåliga vikter hade de heller; 101, 100 och 86 gram vägde de, så Yellow (som inte såg så stor ut) gömde dem väl i magen. Till min stora lycka blev det tre crestar - de är ju så fantastiskt vackra och ståtliga med sina "kronor" på huvudena. Färgmässigt blev det en söt karamelldoppad creamhane, en sockerpudrad ståtlig pe whitehane och en isprinsessa i pe white. Enskilda bilder på karamellerna finns att beskåda på kullsidan.

Namn har de också fått. Den här gången har vi kommit fram till bokstaven C och temat är som innan afrikanska namn. Det fanns inte så många fina namn att välja mellan den här gången, men några fina (om än lite svåra) tyckte jag mig hitta. Säg hej till Chigaru, Chioma och Chiumbo! :)

Kategori: Bebisar

Bebisarna växer och mår bra

2013-05-14 20:35 | 1 kommentarer

shivaskull2 shivaskull3

Sötisarna växer så det knakar och blir väl omhändertagna både av Shiva och resten av flocken. Kenai som hade fått "spånsmulor" i ögonen och fått irriterade ögon ser betydligt bättre ut. Vi har spolat dem två gånger om dagen med koksalt och det verkar läka fint.

I dagsläget ligger Nita på + 20 gram sedan födseln, Koda likaså på + 20 gram och Kenai på + 13 gram.

kenai3
Kenai

nita3
nita2
Nita från höger och vänster

koda2

Koda får en puss från Pandaria :)

Kategori: Bebisar

8 maj

2013-05-08 10:35 | 1 kommentarer

Alla de överlevande bebisarna levde imorse när jag tittade till dem, dessutom är Shiva precis som vanligt och det är en stor lättnad mitt i sorgen över de två som inte gick att rädda. Shiva låg hos dem, men reste sig så fort hon fick syn på sin älskade matte som brukar ha gottis med sig ;) Lillemannen (eller han är störst i kullen men ja) som jag lyckades få liv i efter mycket gnuggande, var betydligt säkrare på benen idag. Jag har satt sambomannen på span under dagen eftersom jag har lång arbetsdag idag.

Kategori: Bebisar

Dramatik...

2013-05-07 18:40 | 0 kommentarer

shivaskull
Kom hem från jobbet idag och skulle egentligen bara lägga in lite saker, sen hade jag hundar att träna och göra nöjda. Givetvis tänkte jag titta till Shiva innan jag försvann ut igen - och det var tur!

Hon hade börjat föda och två var ute, men den ena låg kvar i sina hinnor och den andra var bara tvättad litegrann. Jag kastade allt jag hade i händerna och fick snabbt tag i ungen som hade hinnorna kvar över mun och nos. Jag fick bort hinnorna direkt och med en gång gapade han efter luft, men blev sedan väldigt slapp i kroppen. Den andra ungen, som visade sig vara en hona, var till synes livlös. Jag tog snabbt upp handduken som strategiskt placerats vid buren ifall ifall och började gnugga ungarna för glatta livet. Då föddes nummer tre och även det var en slapp hona som inte rörde sig. Shiva var märkbart trött och varm nu, så jag gav bebisar, handduk och gnugginstruktioner till sambon medan jag gav henne persilja och lite druvsockerlösning.  Sedan tog jag över bebisarna igen och fortsatte gnuggandet. Den svarta hanen svarade lite, lite, men snart förstod jag att de två flickorna inte gick att rädda... :(

Jag la in killen till Shiva för att hon skulle få pussa lite på honom så att hon förhoppningsvis skulle få igång sina värkar igen. Jag masserade även hennes mage försiktigt. Allt verkade hjälpa för strax fick hon tillbaka värkarna och kort därefter kom en ny bebis ut. Denna gången en vilding, tack och lov! Shiva fick tvätta den i lugn och ro och strax kom även bebis nr fem, en vilding till. Ungefär samtidigt hade den först till synes livlösa hanen börjat komma igång lite bättre. Han pep när mamman lite oförsiktigt drog honom i öronen och det brukar vara ett gott tecken.

Jag kände på hennes mage och kunde konstatera att alla bebisarna hade kommit ut. Lättnad. Jag gick och tvättade händerna och pustade ut.

Shiva verkar må bra trots den lite dramatiska förlossningen. Jag har ingen aning om vad som gick fel, men kanske hade hon svårt att få ut den första ungen och det tog för lång tid. Det hade förklarat varför hon behövde en liten paus innan hon födde de två sista. Hon är i alla fall väldigt fäst vid sina små och har spenderat mestadelen av sin tid vid dem med sin värmande kropp. Nu återstår det bara att se om de kommer att överleva. Jag tror hoppet är större för de båda "vildingarna", men den svarta hanen är fortfarande lite darrig på benen. Jag hoppas!

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Kullar på väg

2013-05-02 21:00 | 0 kommentarer

Om en vecka är det äntligen dags för Shivas kull att anlända. Hon har varit ganska stor rätt länge nu, så det ska verkligen bli spännande att se hur många hon har där inne. Än så länge har hon verkligen varit exemplarisk med att äta som hon ska och hon har fått vara pigg och kry hela dräktigheten. Hoppas det får fortsätta så. Med tanke på hur fantastiska ungarna i Tyras kull är, ska det bli spännande att se om halvsyskonen blir lika trevliga och trygga. Lika söta blir de garanterat!

Yellow har också visat sig vara dräktig och ska också ha bebisar snart, men än dröjer det några veckor. För några dagar sedan kunde jag känna små söta sparkar, så nog är de på G där inne ;)

Sist men inte minst verkar det inte som att nästa husarbete inte kommer infalla inom den närmsta tiden och därför tror jag att sommarens kullar också kan välkomnas. Framförallt handlar det om Katamia och Valiona som fick sina första kullar i höstas. Båda två är i toppform igen och därför har jag återigen börjat hålla utkik efter brunst. Katamia är en snygg trefärgad dalmatiner som jag tänkte para med Caspian (om jag hinner, han ska snart vidare till A. där han ska få göra fina teddybebbar). De har styrkor och svagheter på olika punkter och det kan nog slå ut riktigt bra. Valiona har jag tänkt para med ingen mindre än lilac foxen Eliot - en parning som jag planerade redan 2009. Utfallet är teoretiskt hälften lilac fox/otter och hälften black fox/otter. Blir hemskt spännande med lite färgvariation!    

Kategori: Avelstänk, Bebisar

Tyras gullungar är här!

2013-04-11 10:21 | 1 kommentarer

Kull 25
Hona, hona, hona och hane

Imorse vaknade jag en timme före väckarklockan, så jag var ju tvungen att gå upp och kolla till min Tyra-älskling. Jag behövde inte ens gå nära buren för att konstatera att hon var lika rund och go som tidigare ;) Så jag gick och la mig igen och somnade om, helt övertygad om att Tyra skulle hålla mig på sträckbänken ett tag till.

Nästa gång jag vaknade var klockan gå-upp-dags. Det första jag kunde konstatera när jag närmade mig Tyras bur var att alla var ute och åt hö utom Tyra. Lilla Navi avslöjade vad som var på gång genom att bli lång som en mask mot ett av husen... Tyra var igång med födseln!

När jag anslöt hade hon redan fött och tvättat två söta och alldeles underbara bebisar och en tredje var på väg. Jag satt lugnt och stilla och bevittnade hur hon omsorgsfullt tvättade även trean och snart var även fyran på väg. Fyran var ganska stor och det krävdes några ordentliga krystvärkar innan den kom ut ordentligt. Jag var lite rädd att den skulle få syrebrist, eftersom det tog lite längre tid för den att komma ut så jag hjälpte till att gnugga liv i den. Från början var den alldeles slapp, men efter en liten stund kom den sig. Tyra hade fullt upp med de andra, så hon märkte inte ens att jag hjälpte henne på ett hörn. Självklart vill man inte störa i onödan, men eftersom man måste ta snabba beslut i sådana här lägen går jag på känsla och förnuft. Idag gick det bra och alla fyra ser pigga och rejäla ut :)

En lite senare titt visade att Tyra gått i sin mammas fotspår och har fått tre honor och en hane :) Alla har fått olika färgkombinationer och teckningar och är charmiga på sina sitt. En hona kommer att stanna kvar hos mig.

Hona 1, buff/white roan, 86 gram
Hona 2, white/cream/black roan, 103 gram
Hona 3, cream/black/white roan?, 89 gram
Hanen, lemonagouti/cream/white, 108 gram

Se individuella bilder på deras kullsida :)

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Om bebisar och sånt

2013-04-04 19:56 | 0 kommentarer

Lilla Merlin har inte lärt sig att dia eller så får han inte chansen av sina bröder, så nu har jag tagit över som grismamma och matar honom varannan timme. Det första dygnet har gått bra, även om jag redan nu känner mig ganska trött. Fredde tar honom på dagen då jag är på jobbet, men nattpass och övriga pass är mina. Merlin är liten och eländig, men två gram har vi lyckats med idag och det ser jag ändå som positivt. Kan han fortsätta att gå upp två gram resten av veckan så har han goda möjligheter att bli starkare så att han förhoppningsvis klarar av konkurrensen och kanske att han så småningom börjar hitta matskålen med kraftfoder. Då brukar det ändå kunna gå vägen. Den största faran är väl att han skulle vara för ivrig och av misstag andas in vätska i lungorna, det är verkligen inte bra. Vi matar så försiktigt vi kan även om otåliga Merlin tycker att vi är jobbiga som bara ger honom en liten minidroppe längst ute på sprutan åt gången. Han vill ha hela sprutan i ett nafs! ;)

Idag har även Titon kommit hit och flyttat ihop med bebiskillarna från Midnas kull. Vilken syn det var då! En gris juckade på en annan och så sprang de runt ett tag. Kurrgrisarna fyller precis fyra veckor idag men har varit kurriga ett tag redan, så det var faktiskt inte en enda dag för sent, trots att de fortfarande är lite mammiga. Det kan inte hjälpas eftersom de mycket väl kan vara könsmogna nu och uppenbarligen vet hur man ska göra. Nu är det stillsamt och lugnt i buren och det kommer nog bara bli bättre. Titon är snäll och låter bebisarna mysa med honom i husen. Han som aldrig har varit någon bebisskötare gör redan ett kanonjobb med att lugna ner dem :)

Sedan har jag ju lite väntade kullar med... Tyra är stor som ett hus och har ca 7-9 dagar kvar av sin dräktighet. Precis som Midna har hon varit suverän hela tiden, nu hoppas jag bara att bebisarna hinner komma innan jag ska iväg till Kallhäll på fredagen... ;) Jag kan även avslöja att Shiva är dräktig! Med en viktuppgång på 145 gram, 5 veckor gången och en redan spänd mage tycker jag inte att sparkarna behövs för att konstatera hennes dräktighet. Hon och Peach fattade verkligen tycke för varandra så jag skulle blivit väldigt förvånad om det inte hade blivit några bebbar där. Mycket teddy nu!

Kategori: Bebisar

Påskbebisar!

2013-04-01 14:14 | 1 kommentarer

Kull 24
Från vänster: Valiant, Merlin, Arthur och Lancelot

Här har ni dem, världens finaste påskbebisar! Individuella bilder finns på deras egna kullsida :)

Kategori: Bebisar

Nu är Santikas bebisar här!

2013-03-31 23:33 | 2 kommentarer

Under dagen har jag tittat till Santika extra många gånger. Magkänslan sa att det var viktigt och hjärnan visste ju att det snart var dags. Framåt kvällen såg jag att hon fick försiktiga förvärkar och rörelserna i magen syntes tydligt. Hon fällde nosen och tyckte nog det var lite jobbigt och konstigt, så lite senare hade hon gått in till snälla Lycka och lånat lite trygg kroppsvärme av henne. De låg tätt intill varandra i ett hus :)

Några timmar senare skulle jag och mannen titta på film, när jag hörde hur Santika pep till från buren. Jag flög förstås upp för att titta till henne och då hade värkarna kommit igång på riktigt. Första bebisen kom kort där efter och medan Santika tvättade bort bebisens hinnor var tvåan redan på väg ut. Eftersom Santika var märkbart besvärad (hon bet tag i höstrån som hon vilt viftade runt med) tog jag ett snabbt beslut att hjälpa henne att torka den nästkommande. Sedan flöt det på. Jag fick gripa in och ta fyran också, för den hade hon inte tid att tvätta. Känslan av lättnad var stor både för mig och för den stackars bebben när jag frigjorde den från de kvävande hinnorna. Vilken tur att jag var där!

Allt som allt blev det alltså fyra fina bebbar. Fyra pojkar till och med :) Ingen synligt svag, ingen död, ingen extra liten. Inget som egentligen förklarar varför Santika stod stilla i vikt under en tid på slutet. Än så länge allt väl! Bilder kommer imorgon. 

Kategori: Bebisar

Trångt

2013-03-31 15:28 | 0 kommentarer

Midnas bebisar

Nu börjar det bli trångt när det är mysdags :) Alla bebisarna växer som de ska och börjar bli riktigt stora och fina. Under veckan ska pojkarna flytta ut och det har kurrats ett tag redan; första försiktiga kurret hörde jag nog redan för mer än en vecka sedan. Samma kille som kurrat länge är också den som fortfarande diar ;) Moma's boy but confused... hihi.

För övrigt kan jag säga att det är bebisnedräkning på allvar nu för Santikas kull. Från och med imorgon kan de komma!

Kategori: Bebisar