valkommen4

twisk
Senast uppdaterad: 2020-02-18
saphiras
senastenytt
Saphira's är en marsvinsuppfödning belägen i sydvästra Skåne. Uppfödningen har funnits sedan 2008 och är godkänd och registrerad i Svenska Marsvinsföreningen. 

Hos oss finns raserna Nonself/crested black, lilac och chocolate tan/fox/otter, samt Self/crested lemon. Här finns även några enstaka california. 

Min ambition är att föda upp friska, trevliga och fina marsvin. 
- 18 februari -
Jag har några marsvin till salu, kika in under "Söker nya hem" och/eller maila för mer info!

- 23 januari - 
Nu är Dolly parad med Ice.

- 22 januari -
Amali har fått tre fina hanbebisar! 

 


 

Tankar och betraktelser

En ny grupp honor...

2018-01-19 11:36

Som säkert många av er redan vet är jag ett stort fan av att hålla marsvin i flock - gärna 7-15 individer på stor yta och gärna att dessa individer är så där coola och tama att de kommer fram frivilligt! Min erfarenhet är också att det oftast är mycket lugnare och mer harmoniskt i en sådan stor flock, än i en med färre flockmedlemmar. Jag har ingen aning om det beror på att det helt enkelt blir för många att hålla koll på för den som är en bråkstake, om det har att göra med att ett stort antal flockmedlemmar skapar större trygghet för ett bytesdjur, eller om en nyckel är flocksammansättningen och antal trygga individer... Eller om det helt enkelt är en kombination av många olika faktorer (jag skulle väl gissa på det). 

I vilket fall har jag ingen sådan flock just nu. Tanterna är bara fyra i sin flock, där det minst skulle kunna få plats med sju-åtta individer till utan att det skulle bli på bekostnad av eget space eller yta. Det blir dock en ypperlig framtida destination för pensionerade avelshonor som förtjänar ett seniorboende värt namnet. Så en lite större flock kommer förhoppningsvis finnas i framtiden igen.

Istället har jag för tillfället olika grupper. Förra helgen satte jag ihop en ny tjejgrupp bestående av Liuwa, Youni, Minnie och Tusensköna. Youni och Minnie är båda Liuwa-döttrar, men hade aldrig träffats innan ihopsättningen. Släktdragen syns tydligt, det har nämligen varit långt ifrån lugnt och harmoniskt i denna grupp än så länge. De tre damerna med Liuwa-blod är mycket intresserade av att bestämma och har både pondus och skärpa. De första dagarna var det Youni som tog befälet i buren. Dagen efter hade Liuwa tagit ner henne på jorden och Youni höll sig så långt bort från alla som det bara gick. Lilla Minnie hade under tiden försökt sig på att bossa runt med Tusensköna. Röran har helt enkelt varit ett faktum, trots ihopsättning enligt konstens alla regler och trots att buren är 250x60 cm med ett utökat utrymme om 100x100 cm som jag fick genom att ta bort plexiglaset i hörnan och anslöt en rasthage. 

Men så idag möttes jag av fyra lugna tjejer som satt i samma hörna och åt frukost tillsammans. Youni som hållit sig på sin kant ett tag, riktigt låg ner och åt - något man kanske inte gör om man inte känner sig trygg. Det känns som att jag kan börja slappna av lite nu. Det behövdes - förhoppningsvis ska nämligen Youni ha bebisar om en månads tid så friden är varmt välkommen!


2 kommentarer

Namn: Marie
Tidpunkt: 2018-01-22 22:50
Härligt att bloggen är tillbaka!! 😍❤️
Ja jag håller med dig! I mina storflockar är det lugn och ro, men i en ny flock som jag precis satt ihop med bara 6 individer har de svårt att finna sin plats! Känner att jag nog måste bygga om lite... igen suckar Mathias! 😜😁😘


Inlägget kommer att visas efter godkännande!
(2018-01-24 10:10)


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S