valkommen4

twisk
Senast uppdaterad: 2020-03-30
saphiras
senastenytt
Saphira's är en marsvinsuppfödning belägen i sydvästra Skåne. Uppfödningen har funnits sedan 2008 och är godkänd och registrerad i Svenska Marsvinsföreningen. 

Hos oss finns raserna Nonself/crested black, lilac och chocolate tan/fox/otter, samt Self/crested lemon. Här finns även några enstaka california. 

Min ambition är att föda upp friska, trevliga och fina marsvin. 
-30 mars -
Dolly har fått sin kull. Tyvärr kom bebisarna lite för tidigt och endast en liten bebis lever.

- 20 mars -
Ophelia har fått tre fina bebisar!

- 28 februari -
Nu är Viola parad med Aiku!

- 18 februari -
Jag har några marsvin till salu, kika in under "Söker nya hem" och/eller maila för mer info!

 


 

Tankar och betraktelser

Nytt år, nya tag!

2020-01-24 08:50

Varken 2018 eller 2019 var några höjdarår för min uppfödning. Faktiskt var det många gånger jag funderade på om det kanske var dags att kasta in handduken, men egentligen tror jag väl inte att det var någon riktigt seriös tanke - när/om jag slutar med uppfödningen vill jag göra det för att jag känner att jag har gjort mitt och inte för att jag befinner mig i en svacka. Om jag får välja alltså. 

Nu ligger allt fokus på att planera inför framtiden och på att säkerställa överlevnaden för bland annat mina lemons. Jag har i dagsläget en saffronhona, Dolly (från lemon + lemon-parning), en nyhemkommen lemonhona och tre lemonhanar. Till saken hör att Dolly är besläktad med samtliga lemonhanar och jag har ännu inte sett den nya lilla lemonhonans stam, men gissar att hon åtminstone på pappret bör matcha med min egenuppfödda lemonhane Champagne. Uppgiften, att säkerställa ytterligare ett år och allra helst fler år än så, av lemonuppfödning, är med andra ord ganska svår med det här utgångsläget. Djuren ska ju inte bara fungera ihop på pappret, jag vill ju även säkerställa att man kombinerar rätt egenskaper och att det faktiskt är riktigt bra och trevliga djur som används till avel. Eventuellt får jag alltså se mig om efter ännu ett nytillskott på honsidan, men den som har försökt få tag i honor den sista tiden vet hur in i bombens svårt det är.

På tan/fox/otter-sidan ser det desto ljusare ut! Ur Violas kull sparade jag både en hona, Vilhelmina, och en hane, Valdemar, som jag hoppas ska fortsätta utvecklas lika fint som de hittills har gjort. Båda har gott om framtida partners om det vill sig så väl att de kan användas i avel. Just nu är de emellertid endast gosbebisar som livar upp dagarna både för mig och för sina kompisar i respektive burar.

Amali nedkom även hon med en kull för några dagar sedan, där framförallt en liten foxhane ser riktigt lovande ut. Jag tror att han får stanna tills vidare; ovan nämnda Champagne kan nämligen behöva en ny kompis och då är det perfekt att ha en tillgänglig bebishane om några veckor. 

Ytterligare två tan/fox/otter-kullar är på bakning för tillfället och ytterligare en parning är planerad till om några veckor. Det ser som sagt väldigt ljust och härligt ut!