aktuellt

Senaste nytt direkt från marsvinsuppfödningen.

Inga Irmelin-bebisar

2014-08-24 20:08 | 2 kommentarer

Tyvärr kastade Irmelin sin kull ikväll. Har ingen större erfarenhet av kastade kullar då det bara har hänt mig två eller möjligen tre gånger, men jag antar att det var något som inte riktigt stämde. Hon hade fött tre hyffsat långt utvecklade foster samt ett stenfoster. Kanske var det därför hennes kropp bestämde sig för att det behövde komma ut... Irmelin ser lite trött ut men åt sitt gräs och lite av det hö jag la in, så jag hoppas hon repar sig. Trist som bara den såklart. Mitt hjärta värker för ännu ett par ungar som inte fick uppleva livet. Vilket skitår!


Utställning 23/8

2014-08-23 20:34 | 4 kommentarer

Igår var det dags för ny utställning i Landskrona och jag var på plats med gänget tidigt på morgonen. Samtliga marsvin som jag hade anmält följde med och fick gotta sig med nyplockat grönt i sina transporter. Frid och fröjd!

Resultatmässigt var det väl kanske ingen höjdare den här gången. Samtliga, förutom Wilmot möjligen, skulle faktiskt behöva lite mer muskelmassa. Jakten på det perfekta höet får fortsätta ett tag till är jag rädd.

Bäst gick det i alla fall för Vienna och Lumi, som tog vars ett cert. Vienna blev även svensk champion, så det var väldigt roligt! Vienna är gris nummer fyra att bli champion av mina egenuppfödda. Den engelska domaren tyckte att Wilmot, min saffronkille, var liten för sin ålder. I mina öron blev det en ganska rolig kommentar med tanke på att han i mina ögon är välbyggd och jämn, verkligen i harmoni med sin kropp. I övrigt var det inte alls några konstigheter. Eidi ville inte riktigt visa upp sig, Rasputin är bara bebisen och mötte en stor 3,5 månaders hona som var riktigt maffig och fin (för övrigt en avkomma till SCh Saphira's Ingo) och Wilmot som jag tycker är så fin snubblade som sagt på mållinjen. Trots allt var det som vanligt en väldigt rolig tillställning! Kärlek till alla goa vänner som jag fick en så trevlig dag med! :)


Emil

2014-08-21 17:38 | 2 kommentarer

emil2 emil4
emil3

Nyaste tillskottet till lemon/saffron-aveln! Emil är en mörk lemonkille som förmodligen kommer bli ett fint tillskott i aveln så småningom. Som synes är han farligt charmig och grymt söt. Damerna får passa sig..!

emil5 emil


Magi á la marsvin

2014-08-20 13:33 | 0 kommentarer

lumimys

Lite stressad efter mycket jobb den senaste tiden. Skönt då att ta upp en gris och ta en kelpaus på rasten. Lugnet infinner sig på en gång och när Lumi nöjt knaprar med tänderna och lägger sig till rätta känns harmonin total. Magi á la marsvin - Guds gåva till alla som behöver chilla ner! ;)
Bilder

2013-12-01 20:17 | 0 kommentarer

kull30_2
kull30_3
kull31
riley

Saphira's Blue Riley
Hane | 111 gram
Eng crested lilac fox

Standby
roscoe


Saphira's Roscoe
Hane | 92 gram
Nonself black foxKommer bli till salu
raiya

Saphira's Blue Raiya
Hona | 102 gram
Eng crested lilac foxStannar utan tvekan!
Kategori: Bebisar

Retzinas kull!

2013-11-29 11:26 | 5 kommentarer

retzinabebbar
Nu har det kommit fler bebisar! Igårkväll fick äntligen Retzina sin efterlängtade kull.

Fyra stora bebisar var det som gömde sig i magen, men tyvärr dog en svart foxhona vid födseln. Två hanar (en lilac fox och en black fox) och en hona (lilac fox) lever i alla fall och det är jag otroligt tacksam för. Det var till en början ingen enkel förlossning då första ungen inte kom ut så snabbt som den borde eftersom den låg lite konstigt. Efter 20-30 minuters värkarbete kunde jag inte titta på längre, så vid bästa tillfälle hjälpte jag henne att lirka ut ungen medan hon krystade. Kan inte beskriva lättnaden jag kände när jag märkte att den lilla ungen fortfarande levde och att Retzina sken upp som en sol när hon fick pussa på sin nyfödda. Resten av ungarna föddes på "normal väg" med bara några minuter mellan varandra. Det var unge nummer två som tyvärr inte levde när hon kom ut. Jag misstänker att hon fick syrebrist för trampdynorna var alldeles blå :(

Mamma och barn mår helt okej efter omständigheterna. Retzina har fått en egen liten del av L-buren med sina små så att de kan få lite extratid tillsammans innan de släpps ut till flocken igen. Hon äter glatt av maten och ungarna känns starkare på benen idag. Lilacungarna är helt underbara och den svarta är det jävlaranamma i Hoppas de klarar sig så att jag kan få säga att 4 års väntan äntligen har gett resultat.

Inlägget kommer uppdateras senare med namn och bilder på sötnosarna!

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Bazingas kull!

2013-11-26 16:38 | 12 kommentarer

kull30

Idag när jag kom hem från jobbet låg det två nyfödda ungar hos Bazinga! Bebisarna är stora, maffiga och friska så jag kunde inte vara gladare! Bazinga har klarat allt själv och verkar redan nu vara en duktig mamma som pysslar om sina små mycket. Det ser ut som att de redan har försökt börja dia. Duktiga, duktiga Bazinga och duktiga bebisar!

Könsfördelningen blev 50/50, dvs en hona och en hane. Spännande nog är det honan som har röda ögon, det lite speciella önskemålet som jag själv hade! Det betyder att Bazinga är pe-bärare och att det blir ett fortsatt spännande projekt :)

dalton dalton2

Saphira's Dalton
Hane | 119 gram
Nonself lemonagouti/cream

dalia dalia2

Saphira's Dalia
Hona | 111 gram
Nonself creamargente/lemon

Kategori: Bebisar, I väntans tider

Banji och Pepe

2013-11-25 14:43 | 1 kommentarer

pepebanji7
pepebanji8
pepebanji9
pepebanji10
pepebanji11
pepebanji12


Dygn 67, Bazinga

2013-11-23 11:54 | 3 kommentarer

Det blir många inlägg om dräktiga honor nu märker jag. Men har ni sett nedräknaren på Bazinga?! Mindre än en dag kvar till hennes små får komma. Det är ju spännande (och pirrigt) till tusen! Bazingas mamma fick sin andra och sista kull på dygn 67 så visst skulle de kanske kunna komma redan idag. I vilket fall som helst börjar nog Bazinga bli redo. Hon har valt sitt hus som hon antagligen kommer att föda i och hon äter precis som hon ska. 


Bazinga på vecka 9

2013-11-20 21:53 | 3 kommentarer

bazinga17 bazinga18

- Idag har Bazinga varit dräktig i 9 veckor. Förutom chirpingrycket igårnatt verkar allt vara bra och det sparkas som bara den i hennes mage, från, vad jag gissar är, två eller tre bebisar. Jag hoppas att de mår bra och att allt går som det ska vid förlossningen. Bazingas mamma var en helt fantastisk mor så det vore väldigt roligt om Bazinga följer i hennes spår. Snart, snart, snart!

Kategori: I väntans tider

Pompei växer...

2013-11-20 21:37 | 0 kommentarer

pompei5pompei6

- Pompei börjar bli en riktigt tjusig hane. Söt så att det isar i tänderna!

Kategori: Marsvinsbabbel, Saffron/lemon-projektet

Triss i lilac

2013-11-20 21:12 | 1 kommentarer

lilactrio

- Snyggingarna Niffer's Lionheart, Niffer's Eliot och Saphira's Blue Valdo (son till Eliot).

Kategori: Grey fox-projektet, Marsvinsbabbel

Chirping

2013-11-19 12:18 | 2 kommentarer

I natt, omkring halv 2, hörde jag ett välbekant ljud trots att jag precis var på väg att gå in i drömvärlden... Chirping. Detta hemska läte. Väl medveten om vad det kan betyda flög både jag och sambon upp ur sängen (att även han flög upp var faktiskt lite sött), tände lampan i hallen och följde smygande ljudets riktning. Vi förstod ganska snabbt var ljudet kom ifrån och när vi var ända framme vid ena bokhylleburen kunde vi ju även se vem det var som höll igång. Högdräktiga Bazinga. De andra marsvinen satt stela av förskräckelse i andra änden av buren och även marsvinen i de andra burarna undrade vad som pågick. Jag började småprata lite med grisarna och gick snabbt in i köket och hämtade lite grönkål. Chirpingsessionen fick ett abrubt slut då mammagrisen högg in på grönkålsblad istället. Det är faktiskt en mycket bättre sysselsättning än att sitta och chirpa när man väntar smått ;)

I morse var allt som vanligt med Bazinga igen. Jag gissar på att hon tyckte det kändes tillfälligt jobbigt/konstigt i magen.

Snart har du dina trollungar på utsidan av magen istället Bazinga :)

Kategori: I väntans tider, Marsvinsbabbel

Kloka ord!

2013-11-18 15:57 | 1 kommentarer

För några dagar sedan fick jag ett himla trevligt mail som jag tyckte var så mysigt och klokt att jag gärna vill att fler får läsa och le en liten stund. Kan tänka mig att det är fler än jag som känner igen sig och håller med

Tack M för den klockrena skildringen!

"Jag lär mig mer och mer om marsvin, och de förvånar mig varje dag med hur de inteagerar med varandra och hur mycket de kommunicerar med oss: de både lyssnar och tar initiativ till att prata med oss människor. De tycker att det är toppen när vi äter bredvid deras bur - de blir inspirerade av vårt tuggande och kommer ut för att småprata och tugga hö. Om man har "kafferep" och många människor sitter och småsnackar kring buren uppfattar det det som trivsamt och är särskilt harmoniska och kelna i flera dagar efteråt. Naturligtvis hälsar de God Morgon (och "var är min frukost?") och ouiar förväntasfullt när vi kommer hem utifrån, men häromdagen blev jag också väckt av ett högt "oui oui" när skinnyhonan spontant tyckte att jag tog en för lång middagslur. Jag hörde det på flera rums avstånd när jag låg och sov. Nu ville hon äntligen ha sitt mellanmål som hon gått och längtat efter!

Som du kanske förstår så har jag slutat titta på TV - jag tittar på marsvin istället - och jag äter ofta i närheten av dem för att vi tycker allihop att det är så mysigt. Jag pratar inte i telefon i enrum längre: Har jag möjlighet tar jag med mig luren till där marsvinen är, eftersom de gillar röster. Och naturligtvis pratar både jag och sambon mycket direkt till dem. Skinnyhonan har lärt sig sitt namn. Om hon är ute på golvet kommer hon springande när man ropar och hon har till och med lärt sig att "lifta" genom att gå in i ett speciellt rör och säga "oui oui". Då vet jag att jag ska bära röret till lekhagen eller hem till buren.
Jättehärliga djur: små men med stor personlighet.

Det behövs mycket upplysning om marsvin och att de inte är "tråkiga burdjur", som SMF påpekar på sin hemsida. Tråkigt nog får jag som vuxen marsvinsägare höra "skrönor" från bekanta om hur de kommer ihåg att deras barndomkompisars eller deras barns (!) marsvin (van-)skötts i små burar. Då behövs det till exempel sådana bra hemsidor som din där man tydligt kan se hur en marsvinsbostad ska se ut och vilken omsorgsfull och avancerad skötsel de faktiskt kräver.  (Fast egentligen är det ju plättlätt och sunt förnuft när man vet mer om marsvinets behov.)

Jag går ibland tillbaka till din hemsida och läser om marsvinifiering och låter mig inspireras. Bland annat betonar du ju golvtiden och behovet av rörelse och att utöva naturliga beteenden. Golvtiden är kul både för mig och marsvinen, och jag skickar bilder på hur det kan se ut. Jag försöker koncentrera höet till en central yta på en vaxduk så att det ska bli lätt att städa ur, men ju mer de springer och ju fler dagar lekhagen står framme desto rörigare blir det förstås. "Värst" var det väl när vi hade höprovning och jag hade beställt olika sorters hö från olika leverantörer för att se vad de gillar mest.  Förutom det vanliga bashöet från bonden gillade de framför allt timotejhö från Oxbow och en typ av mjukt "gräshö" med många spännande växtdelar. Hö är den bästa leksaken för ett marsvin, den saken är klar!
De har jättekul när de får vara ute, men efter tre-fyra timmar vill de gärna hem igen - och äta ännu mera hö i sin nystädade bur. Innovativ måste man alltid vara med marsvin. Efter första kvällen i en ny lekhage är de så trötta av allt nytt och av att springa runt och undersöka allt att de somnar tungt rätt upp och ner med slutna ögon! Det är härligt att se, så jag spanar alltid efter nya uppslag till saker jag kan låta dem undersöka under sin golvtid!"

Golvhage_2608 Middag_2609
Lekhage_i_biblioteket_2689


Road trip

2013-11-17 15:39 | 0 kommentarer

Det blev, precis som förväntat, en riktigt rolig resa upp till Vretstorp! Tack till resesällskapet för alla goa skratt och trevliga samtal :)

Resultatmässigt blev det verkligen inget att hänga i granen den här gången. Så kan det bli ibland. Tråkigast var att både Sigge och Lincoln var stressade just precis när de skulle visas för domaren. Jag vet inte riktigt varför det blev så just då, jag hade dem ju uppe flera gånger innan och då var det inget att tala om. Båda tog resan jättebra och åt och drack som de skulle. Egentligen hade jag väl kanske velat ta upp dem en stund innan så att jag kunde mysa lite med dem innan det var bedömningsdags, men eftersom jag fick vara domarsekreterare hela dagen var det tvunget att det gick fort. Nåväl. Väl hemma gick allt bra med kompisarna. Vi städade deras burar och virkonbadade utställningsgrisarna sedan fick de komma tillbaka till sina kompisar. Det första Sigge gjorde var att gå till sin älskade matskål och leta efter goda korn ;) <3

Nästa utställning blir om två veckor i Landskrona! Hoppas några kommer dit och tittar och äter lite kakor ;) Det kommer att serveras både muffins, kladdkaka och ananaspaj och det brukar vara farligt gott!

Kategori: Utställning

Sköna drömmar

2013-11-14 11:41 | 0 kommentarer

lincoln7
I natt drömde jag att vi hade kommit upp till Örebro och att det var dags för utställning. Av någon anledning visade jag inte mina djur själv, utan fick bara se resultatlistorna senare. Döm min förvåning när jag såg att min Lincoln hade fått cert, blivit BIR och BIS 3! Jag var så stolt och glad att jag kunde spricka...

Nog för att Lincoln är världens finaste i mina ögon, men någon BIS-placering kommer han aldrig att få. Ja, som man brukar säga; in your dreams.

Kategori: Marsvinsbabbel

Dräktiga honor var det här!

2013-11-11 18:12 | 3 kommentarer

Nu minsann är det inte särskilt långt kvar på dräktigheterna för Bazinga och Retzina. Andra generationen Saphira-grisar är på väg så nu håller jag tummarna för att allt fortsätter att gå vägen.

bazinga16
Bazinga med mysmagen.

Bazinga har varit dräktig i 8 veckor på onsdag. Hennes viktuppgång är än så länge relativt sparsam och jag hoppas att det tyder på en lite mindre kull. Det vore faktiskt inte så dumt med tanke på oturen jag har haft med de två senaste kullarna. En liten, men stark kull och en duktig mamma - det hade blivit perfekt! Bazingas mamma Yellow var fantastisk med sina bebisar. Hennes senaste bebbning var även något av det häftigaste jag har varit med om; hon sprang fram till mig och tiggde gottis, insåg att jag inte hade något med mig, vände och sprang längst ner i bokhyllan till ett hus där hon nästan omedelbart började föda. Allt var klart på en kick!

retzina8
Retzina ville inte vara med på bild, men en skymt av magen får man i alla fall se.

Retzina-fina har lite större mage och kommer kanske få en lite större kull. Jag hoppas att det är fyra bebbar som mest, men jag vet inte. Hon själv är född i en kull på sju. Precis som i Valionas kull kan det bli lilacbebisar och jag hoppas verkligen att det kommer någon till mig den här gången. En liten som växer som den ska och får bli stor och fin. Retzina har gått 8 veckor på lördag, så hon är några dagar efter Bazinga. De bor dock i olika burar så att de inte ska dra igång varandra.

Kategori: I väntans tider

Salvia

2013-11-11 14:26 | 4 kommentarer

salvia
Foto: Ida H. Idefix marsvin

Den här efterlängtade sötnosen ska jag få hem på lördag. Tyvärr har det visat sig att hon har side whisker (pälsfliken som sticker ut lite på ena sidan) och det gör att jag får avvakta och fundera lite extra innan jag tar några avelsbeslut.

Jag stod inför samma "dilemma" med en av mina foxhonor för lite sedan och de uppfödare jag pratade med då hade inte själva använt henne till avel, men tyckte att om jag såg andra starka kvaliteter i henne, så borde jag ta en kull ändå och ge avkommorna lite extra tid att utvecklas för att se om någon nedärvt samma pälsriktningsfel. Jag tyckte det lät klokt. Det slutade ändå med att jag valde att inte ha henne i avel, på foxsidan har jag fler avelshonor och även om honan ifråga var en stor favorit, fanns det de som passade bättre, som hade alla kvaliteter jag vill ha i ett avelsdjur. (För att återkoppla till inlägget nedan om avel, kunde jag helt enkelt inte motivera kullen tillräckligt väl).

Situationen är dock lite annorlunda den här gången. Salvia är ju inköpt och inte egen uppfödning. Jag har för tillfället inte möjlighet att köpa fler marsvin och saffrons är väldigt ovanliga i Sverige idag tyvärr. Det gör att hon känns lite extra värdefull, både för mig och uppfödningen, men kanske även för den fortsatta saffronaveln i landet. Ett pälsriktningsfel är åtminstone inget skadligt eller sjukligt. Vi får se vad framtiden bjuder på. Först och främst tänker jag glädja mig åt att äntligen få hem mitt drömmarsvin :)

Tillägg: Såg precis att det nästan exakt på dagen är 2 år sedan jag tog kontakt med Salvias uppfödare för första gången och önskade en saffronhona. Den som väntar på något gott!

Kategori: Marsvinsbabbel, Avelstänk

Kort om att börja med avel

2013-11-07 11:42

Eftersom jag upplever att det är många som funderar på marsvinsavel just nu, fick jag lite inspiration att bidra med mina tankar i ämnet. Det är ju, ganska förståligt, ett ämne som jag starkt brinner för och har hunnit fundera på mer än en gång om man säger så.

Först och främst vill jag börja med att säga att jag tycker det är jättebra att det finns seriösa, kunniga och engagerade uppfödare utspridda i Sverige. Utopin vore att djurförsäljning inte längre tilläts i butik och att dessa eldsjälar till uppfödare uteslutande hade varit de som försåg nya marsvinsägare med välhanterade, friska och sunt avlade marsvinsungar samt korrekt information om hur man tar hand om dem. Med mer och bättre information innan köpet tror jag även att det blir mer rätt i det långa loppet och förmodligen skulle inte lika många marsvin bli tröttnade på som idag, eftersom köparen lite bättre visste vad den gav sig in i. Genomtänkta marsvinsköp hejar jag alltid för och jag kan tycka att det är köparens ansvar att läsa på så gott den kan, samtidigt som uppfödaren behöver kolla av så att köparen har fått rätt information och gärna komplettera med mer. Det sker nog ofta naturligt när uppfödare och köpare träffas och man pratar marsvin. 

Vad är viktigt att tänka på innan?

Man bör ha klart för sig att marsvinsavel är riskfyllt. Genom att para sin hona riskerar man hennes liv och det gäller att vara påläst och ha erfarenhet av marsvin sedan tidigare. Det är inte heller ovanligt att en eller flera marsvinsungar dör eller behöver matas. Bara i år har jag förlorat 5 bebisar och det är INTE kul.

Dessa frågor ställer JAG mig inför varje parning:

  • Vad är syftet med kullen?
  • Hur ser föräldrarnas stamtavlor ut? (Passar de varandra, sjukdomshistorik bakåt)
  • Hur ser mitt liv ut de närmaste månaderna? Kommer jag att ha tid/möjlighet att ta hand om moderslösa ungar, i värsta fall? (Jag gör även ett uppehåll i aveln när nyår är i antågande, eftersom jag inte vill ha högdräktiga honor på nyårsafton)
  • Finns intresse för mina ungar? Alla ungar i en kull behålles inte, även om målet är att alltid spara en eller två ungar ur varje kull. 

Man behöver även fundera om man har plats för ett helt gäng småhanar som behöver flytta ut från mamman vid 4 veckor och om man har ekonomi som täcker eventuella veterinärkostnader. För en uppfödare som har haft några kullar går alla dessa frågor nästan per automatik, man vet när en kull är värd att ta och när det inte är det och ofta lever man redan då ett marsvinsanpassat liv, men i början kan det verkligen vara vettigt att rannsaka sig själv genom att noggrannt gå igenom varje punkt.

Viktigt att komma ihåg:
Alla marsvin är inte lämpade som avelsdjur.

Personligen tycker jag det är olämpligt att para sina djuraffärsdjur/omplaceringsdjur, av den enkla anledningen att man inte har någon aning om vad de har för bakgrunder och/eller vad de genetiskt bär på. Då spelar det ingen roll hur gosig, snäll eller hur fint marsvinet är.

Mina avelsdjur är de djur som bäst representerar de djur jag vill få fram och som kan ge den avkomman som kan bli ännu lite bättre.

Ta en kull ungar för att det är kul?

De som håller på med marsvinsavel tycker givetvis att det är otroligt intressant, givande och spännande. Hade det inte varit det hade det troligen inte funnits några uppfödare alls. Men det är ett enormt ansvar eftersom det handlar om liv! De flesta uppfödare ser långsiktigt och har alltid något som de vill bevara eller förbättra i framtida generationer. För de är aveln mer än något som "bara är kul".

Om jag får frågan så svarar jag nej, jag tycker det är enormt onödigt att ta en kull för att det verkar vara roligt med marsvinsungar. Det står alldeles för mycket på spel eftersom det är så vanligt med komplikationer under marsvinets dräktighet. Vill man ha fler marsvin är det betydligt bättre att köpa ett marsvin som redan finns.

Kategori: Avelstänk

Swarowski & Nefarian, sommarhälsning

2013-11-06 12:25 | 0 kommentarer

Den här hälsningen från Swarowski (HanStore) och Nefarian (Bertil) kom redan i somras. De hade en skön sommar med härligt sommarbete :)

Bertil igjen HanStore_Bertil
HanStore

Kategori: Utflyttade grisar

Sonny & Villemo checkar in!

2013-11-06 12:18 | 0 kommentarer

sonvil2 sonvil
sonvil3

Sonny och Villemo ser ut att ha det härligt i sin fina nybyggda bur!

Kategori: Utflyttade grisar

Bildhälsning från Vidia & Iridessa

2013-11-06 12:15 | 1 kommentarer

vidiri

Vidia på hustaket och Iridessa med tassarna i matskålen.

Mamma Tyra och syster Tinkerbell hälsar tillbaka!

Kategori: Utflyttade grisar

Slutet gott för strandgrisen!

2013-11-05 11:15 | 1 kommentarer

bild

Strandgrisen, numera kallad Sigge, har äntligen fått det varma hem han förtjänar! Tänk vad härligt det är när sorgliga sagor får lyckliga slut... Faith in humanity restored! 

Tack till Agnes som öppnade sitt hem för honom efter att han blivit hittad och tack till Kajsa m.familj som lät honom bli en familjemedlem!

Kategori: Marsvinsbabbel

Lite om vad som händer

2013-10-31 12:42 | 0 kommentarer

Nu har några marsvin flyttat till nya, härliga hem. Jag önskar alla små grisar och nya familjer varmt lycka till av hela mitt hjärta!

Om två veckor bär det av till Vretstorp på ny långresa. Med mig följer Chioma, Lincoln och Sigge. Chioma går precis upp i seniorklass och fick så fina lovord sist att det verkligen ska bli spännande att visa henne igen. Jag anmälde även henne till petklass, fast än hon kan få det rätt tufft där med sin lite ofördelaktiga ålder. Lincoln blir också senior och ska bedömas av samma domare som såg honom som liten. Tänkte att det kunde vara roligt att se om det har skett någon utveckling åt rätt håll. Sigge har bara blivit utställd en gång tidigare, men han har blivit så fin tycker jag. Han har ju en lite speciell plats i mitt hjärta från första början, så möjligen är jag inte helt opartisk. Sigge är en väldigt sprallig gris som tar sig små racingrundor varje dag, så utmaningen med honom är ofta att hålla han i fint hull - han äter inte alltid så mycket som han skulle behöva med tanke på sin livsstil ;)

Sidan med väntade kullar är äntligen uppdaterad! Det finns ju inte så mycket att säga i början av en dräktighet (eftersom det knappt märks), men nu har halva väntetiden passerat och det är dags att börja räkna ner! Härligt att ha något roligt att se fram emot så här på hösten och jag vet att jag inte är ensam om att vänta. Önskar mig mest av allt friska kullar där jag slipper bli extramamma ännu en gång... ;)

Sist men inte minst kommer jag att få tillbaka två goa hanar eftersom deras lillmatte har blivit allergisk. Jag letar alltså redan nu efter någon som kan tänka sig att ta sig an dessa godbitar så småningom :)

Kategori: Marsvinsbabbel

Arrox

2013-10-29 12:10 | 2 kommentarer

arrox14

Det här är Arrox, en snygg marsvinshane som alldeles nyss har fyllt året, men som fortfarande växer - både i storlek och i personlighet.

Ända sedan han föddes hos O'Mallys har hans färg varit lite av ett mysterium. Efter lite diskussion blev det sagt att han möjligen kunde vara chokladzobel fox och det är också det jag har skrivit på hans sida här på hemsidan. Dock har han ju lite speciell fördelning av fläckar och vit-spräckliga fält, vilket ibland har fått mig att tänka att han kanske rent av är chokladzobel magpie fox. Teckningen skulle väl även kunna se ut som på en tecknad roan, men enligt stammen är varken mamma eller pappa roan och då ska heller inte avkomman kunna bli det. För att vara på den säkra sidan kommer han att få dejta icke-roanade honor först och främst. 


Arrox är som så många andra teddys; väldigt lugn, ganska orädd och alltid tillfreds med livet. Han bor tillsammans med yngre hanen Arthur som han försöker hålla på mattan nu när Arthur börjar bli äldre. Mot honom är han snäll och mysig, men även bestämd om det behövs.

Arrox kommer att träffa Tyra (Little Red Riding Hood) i december och förhoppningsvis blir det finfina bebisar efter dem.

Kategori: Marsvinsbabbel, Presentation

Lämnad att dö på en strand. Kärleksfullt hem eftersökes!

2013-10-24 15:04 | 1 kommentarer

Oktober 13 22 033

Oktober 13 22 034 Oktober 13 22 035


Den här unga marsvinspojken lämnades totalt hjärtlöst att dö på en strand av sina förra ägare. Lyckligtvis blev han hittad innan han gick en oundviklig död till mötes och kunde fångas in och tas om hand. Om han hade en kompis är det troligt att denne inte var lika tursam... "Odöpt" har nu fått tak över huvudet, värme och massor av hö och godsaker. Han verkar må helt okej efter omständigheterna.

Tyvärr kan han inte vara kvar i det hem han nu har kommit till och därför hjälper jag till att efterlysa ett kärleksfullt, tryggt och bra hem där "Odöpt" kan få en marsvinskompis och få stanna resten av sitt förhoppningsvis långa och lyckliga liv. Finns inte redan en hane i hemmet kan jag erbjuda en från mig. 

Finns du?


Hör av dig till mig, saphirasmarsvin@hotmail.com eller till Agnes som har honom; agnlaw@hotmail.com


Kategori: Marsvinsbabbel

Tid

2013-10-14 13:19 | 0 kommentarer

Nu har drygt halva oktober gått och hösten börjar mer och mer bli ett faktum. Som alla andra år känner jag både förväntan och lite obehag inför vintern. Tyvärr är två av våra hundar skotträdda och här skjuts det mer än bara på nyårsafton - man får anpassa hela ens dagar för att i den mån man kan undvika att vistas ute när det är mörkt, vilket är svårt när det blir mörkt vid kl 16. Marsvinen där emot är rätt coola vid skott och smällare har jag märkt. Igår åskade det under en period på kvällen och vid varje åskknall utbrast grisarna 'oooouui-oooi', i bästa nu-kommer-grönsaker-anda. Fick fundera en liten stund över grisarnas reaktioner till jag kom på att jag gett dem grönsaker och hö precis när åskan kommit krypandes vid de andra åskutbrotten i somras. Marsvin är smarta!

Annars går jag bara och väntar på att Tyra ska börja brunsta så att hon kan paras med Arrox. Tiden börjar rinna iväg för dem, minst sagt. Jag vill ju inte ha några högdräktiga honor hemma över nyår och därför vill jag helst få till en parning innan den 21 oktober. Vi får se om hon hinner brunsta innan dess, de sista fyra dagarna har det inte varit aktuellt i alla fall. Kommer hon inte igång får det bli parning i december istället. Då kommer även Midna att paras.    

 


Hälsningar från Zombie och Chiumbo!

2013-10-14 12:01 | 0 kommentarer

chiumboohusse zombiematte zombiechiumbo

"En liten uppdatering om hur det går med Zombie och Chiumbo.

Det är två små superhärliga marsvin som vi gillar mer för varje dag som går. Bägge är så mysiga och roliga. Varje kväll får de komma ut i rasthage på golvet med lite olika tunnlar och annat. Egengjorda kartonghus och annat är de förtjusta i och springer runt och upptäcker. Det är rätt lätt att ta upp dem ur buren nu, de vet vart de ska och gillar det. Många skutt, hopp och vilda sprinter görs på fleecen på golvet. Barnen (och även vi) skrattar gott åt dem varje kväll. Mysandet går framåt det också. Att sitta i någons famn och mysa i soffan är rätt ok tycker bägge två, Zombie njuter mer och längre medan Chiumbo gärna vill stöka runt, men även han börjar kunna slappna av och inte alltid busa runt. Båda har pussats och uppvisat härliga egenskaper."


Tack så hemskt mycket familjen B för att ni tar så väl hand om killarna


Kategori: Utflyttade grisar