Kastrerad kolakotte :)

2017-03-21 12:37 | 0 kommentarer

fudge6
Idag har sötaste kolakotten Fudge blivit kastrerad. Allt gick bra och även om han så klart är lite trött, verkar han ändå ha tagit det väldigt bra. Nu väntar en stillsam period där han mest bara ska få läka och bli lite extra bortskämd, sedan ska han flytta till ett nytt hem där han ska få bo med alldeles egna honor! 


Burbygget del 2

2017-01-29 09:29 | 0 kommentarer

burs burs2

Gårdagens fix! Börjar likna något nu när belysningen och listerna är på plats. Provade att sätta i en plexiglasskiva och den passade perfekt. Kvar att göra är att täta våningsplanen med silikon, samt köpa fler plexiglasskivor. Eventuellt blir det även material till en cool detalj som bara är för åskådarens ögon - mer om det om det blir av *hemlighetsmakeri*   !


Burbygget del 1

2017-01-27 20:36 | 0 kommentarer

IMG_4336 image1 (1)

Det går långsamt framåt med burbyggandet. Mycket annat som kommer emellan och ibland orkar man inte fixa efter en lång dag med annat. Men garderoberna är nu inbyggda så att vattenledningarna täcks, målade i kanterna och de första ljuslisterna är på plats. Det sistnämnda är extremt pilligt, men lyckligtvis är min sambo en envis rackare  . Själv står jag för silikonandet och det blir gemensamma krafter när listerna ska spikas. Hej hå!


Mål 2017

2017-01-18 10:52 | 2 kommentarer

Generella mål
Förutom att jag önskar att alla marsvin får må bra och att allt går bra med väntade kullar finns några andra mål:

- Färdigställa de nya burskåpen!
- Bygga en ny fotostudio.
- Delta på minst fyra utställningar.

Black & lilac fox/otter
Det blir verkligen foxarnas år i år om man ser till planerade kullar för året! Honorna som fick kullar i november och december ska, om allt går enligt planen, paras med mycket fina Ziko, som är lilac fox. De är redan i fin form alla tre, men jag tänkte vänta med ihopsättning till det nya burskåpet är klart och det blir bättre plats. Jag hoppas kunna spara någon/några honor, men har även stora planer för en liten hane. Förra årets bebisar kommer förhoppningsvis även själva att bli mammor i slutet av året, om de utvecklas som de ska och verkar vara lämpliga som avelsdjur. Även till dem är Ziko tilltänkt hane med den stora äran. Fler mål: 

- Ställa ut Luka, Áila och Kajva, samt fortsätta utvärdera dem (och mysa massor).
- Försöka få fram minst en svensk champion och två guldpettar.
- Föda upp friska, fina och härliga foxbebisar. Spara några trevliga honor och en extra lovande hane.
- Köpa in en fin hane om jag ej får någon i egna kullar.

California
Under året hoppas jag välkomna fem eventuella californiakullar i olika färger. Eftersom rasen har en del att bevisa för att bli upptagen i svensk marsvinsstandard är huvudmålet att få fram marsvin med ordentliga, stabila markeringar. Givetvis är det fortfarande bara friska och trevliga djur som ingår i min avel. Fler mål:

- Ställa ut Ice, Beverly, Cava och ev Fritz i guidestandard för att tillföra mer material och statistik för californiavarianten.
- Föda upp friska, fina och mysiga californias och selfar. Spara några
 tecknade honor och ev. selfhonor.
- Dokumentera färgutvecklingen på bebisar bättre - finns mycket för mig att lära om hur varianten ter sig!
- Köpa in hanar, eftersom jag kommer få ensamma vuxna hanar som kommer behöva sällskap.
- Ta tid på mig för att bestämma vilka/vilken som stannar, med hänsyn till färgutvecklingen. 

Lemon
Två blivande avelshonor har förhoppningsvis blivit tre, när lilla Amelia (cream, lemonbärare) anslöt till oss nyligen. Ruby och Liuwa ska få sina första kullar under våren och hanarna som ska användas har båda några år på nacken och är både mycket sociala & framåt och dessutom helt utan sjukdomshistorier. Fler mål:

- Spara vars en lemonhona (ev. saffronhona) ur Rubys och Liuwas kullar. Om inga honor föds, eventuellt en hane om burkompis finnes.
- Utvärdera kullarna!
- Ev ställa ut Amelia vid tillfälle. 


Röda drömmar!

2017-01-11 12:39 | 1 kommentarer

witobernino
Wito och hans kompis Bernino - stiliga herrar!

Något superspännande är på gång! Jag har fått låna en stilig röd hane från min vän Maria; Niffer's Wito, som när tillfället ger sig ska bli kavaljer åt min Nouka. Jag har träffat Wito vid ett par tillfällen och det är en rejäl godbit, som både verkar vara cool och trevlig. Jag tror att det kan bli en alldeles strålande kombination - inavelskoefficenten blir 0% och om man kollar till stammen är det dokumenterat att ingen i de tre närmsta leden har lämnat satin (många individer har flera kullar efter sig = större underlag att titta på = good news)! Bebisarna blir enfärgat röda eller californiatecknade. Jippie! 


Carolina Reaper "Cava"

2017-01-11 09:24 | 0 kommentarer

cava
Dagen då teckningen runt nosen plötsligt börjar synas. 


Tråkigt och roligt

2017-01-09 11:31 | 0 kommentarer

Året har börjat utan dröjsmål från händelser och har hittills innehållit både tråkigheter och roligheter. 

Det tråkiga:
Käraste, underbara Arrox har vandrat vidare, efter att snabbt ha blivit gammal och gaggig. Arrox var pappa, farfar och farfarsfar och fick mig alltid att le med sin hjärtliga och charmiga personlighet. En stjärna har till slut slocknat.

arrox
Finaste Arrox. Vila i frid 

En annan riktigt jobbig tråkighet är att vår äldsta hund, Nova snart 10 år, verkar ha fått nya juvertumörer. Detta är en sådan sak som lätt kan knäcka mig, så jag försöker fokusera på att tänka positivt och förbereder mig på att det blir ännu en operation och håller tummarna hårt för att det INTE har spridit sig till omkringliggande organ. Min värsta mardröm.

Vidare lät jag Emil och Wille operera bort vars en talgknuta precis innan årsskiftet. De båda klarade operationerna finfint och har nu återhämtat sig ganska bra, förutom att båda har varit olydiga med att pilla bort stygn i förtid. Imorgon ska de kvarvarande stygnen tas och jag tror att man kan betrakta dem som krya igen. Otroligt skönt att kunna omvandla en tråkighet till något bra.

Det roliga:
Alla härliga bebisar är ju fantastiska och jag har verkligen njuuuutit av dem! Jag är grymt tacksam för att alla vinterns kullar gick så otroligt bra! Inga dödsfall varken bland mammor eller barn, helt underbart!

Nästa roliga sak är det pågående burbyggandet i vårt nya hem i Malmö. Ett burskåp med tre våningar á 250x60 cm och ett burskåp om fyra våningar á 150x60 cm ska byggas. Det försnämnda är förhoppningsvis färdigt inom två veckor. Ett inlägg med bara burskåpssnack är att vänta! 


Kajva av Silverklo

2016-12-22 09:00 | 0 kommentarer

Kiwa och Remus har fått en liten (stor!) flicka som verkligen har det där lilla extra. Välkommen Kajva av Silverklo! Det ska bli extremt spännande att få fortsätta följa din utveckling framöver  .

kajva

Kategori: Bebisar

Semester!

2016-12-05 10:01 | 0 kommentarer

Mellan den 4 -19 december är vi på semester. Tror nog att jag kan svara i ungefär samma takt som vanligt, men ifall det nu inte skulle bli så... Ska bli skönt att vila upp sig lite, men saknar så klart redan djuren - som självklart är i tryggt förvar med djurvakterna. 😊


Bilder!

2016-11-30 21:58 | 2 kommentarer

Äntligen har bilderna blivit tagna och kommit upp på hemsidan   . Namnen är inspirerade från olika chilisorter, som matchar deras eldiga färg! 

redkull

cherry2
Saphira's Cherry Bomb

viper2
Saphira's Naga Viper

carolinareaper2
Saphira's Carolina Reaper

redkull2


Upptäckten

2016-11-29 12:14 | 0 kommentarer

Tyvärr visade det sig (efter att jag varit misstänksam några dagar) att en av Flygas småtjejer är satincrested. Jättetråkigt på alla plan faktiskt och det känns som ett stort misslyckande att det kunde hända trots att jag varit noga med att kolla igenom stamtavlorna - men satingenen är lömskt recessiv och kan följa djuren i många led utan att framträda. 

Självklart kommer den lilla satintjejen att få stanna hos mig. Hon ska få ett tryggt och bra liv, så hoppas jag verkligen att hon slipper den otäcka satinsjukan. Tre av mina fem tidigare satiner utvecklade aldrig sjukdomen och två av dem blev faktiskt gamla - så jag griper tag om hoppet och håller tummarna, men får samtidigt vara högst uppmärksam på ev. symtom. Mamma och pappa gris tas ur avel. En syster ska flytta till ett underbart kelhem där det redan bor några Saphira-grisar och den tredje systern kanske stannar här hon med, vi får se. Så liiiite uppgivet på den röda fronten redan i starten.


Flygas triss i hjärter dam!

2016-11-25 10:19 | 3 kommentarer

Nu äntligen har även Flygas småttingar kommit. Födseln gick bra och bebisar och mamma verkar må fint, så här dagen efter förlossningen. Utfallet blev tre fantastiska små honor - en drömstart med den nya rasen för min del - och lika mycket tråkigt för de som väntade på hanar så klart...

Flickorna är riktigt, riktigt bra! Jag hade nog inte ens vågat hoppas på ett så bra resultat. Maffiga kroppar, fina huvuden, stora, härliga öron och glödig röd färg. Jag kommer mest troligt att behålla två av dem och den tredje är i så fall redan bokad    .

Bilder och mer text kommer!


Inga rödtottar ännu...

2016-11-24 13:03 | 2 kommentarer

flygamage

flygamage2

Tur att vi redan har så många goa bebisar att pussa på i väntan på de röda 


Agnes tre små grisar

2016-11-18 11:48 | 4 kommentarer

Ännu en lyckad kull!    Under natten till lördagen fick Agnes tre fina små bebisar, två honor och en hane!

agneskull
Fr.v. Alva, Áila & Arkki

alva
Saphira's Alva av Silverklo

aila
Saphira's Áila av Silverklo

arkki
Saphira's Arkki av Silverklo


Scott

2016-11-14 12:17 | 2 kommentarer

scott2

scott5 scott3

scott

Det här är Scott, en liten kille med stort hjärta. Hans mamma hade ont om mjölk så han är delvis handmatad och ännu lite liten för sin ålder. Troligtvis blir han aldrig någon stor gris, men om han håller sig som han är nu, är han åtminstone ganska harmonisk i sin kropp, d.v.s han har begynnande bredd över skuldror och jämn rygg med god muskulatur. Han motionerar sig fint tillsammans med burkompisen Emil och deras relation har alltid varit väldigt bra. Scott är en sådan hane som inte gör så mycket väsen av sig, han är endast 7 månader, men någon översvallande tonåring fullproppad med hormoner är han definitivt inte - tvärt om, väldigt lugn, och nöjd över tillvaron med storebror. Vid fotosessionen som gav ovanstående bilder satt han lugnt helt stilla och det är sådan han är. I buren är han lite mer försiktig av sig, trots att Emil är en riktigt framåt och människosocial herre som gärna och ofta står och tigger med tassarna på burkanten. Scott kanske kommer sig så småningom han med.

Scott är tilltänkt avelshane om inget konstigt uppdagas innan dess. Hans styrkor är (än så länge) hans lugn, hans sparsamma, men definitvit tillräckliga teckning, hans enormt vackra ögon, kroppen som matchar storleken (cobby), hans fina huvud som kommer få mer bredd med åldern. Det känns även som att det är en fördel att han är en fighter, som vuxit upp och blivit den han är trots att hans mamma inte hade tillräckligt med mjölk åt honom och hans båda syskon. Det krävs en viss livsvilja, optimism och även opportunism - starka egenskaper alla tre!      

Kategori: Presentation

Ett litet rött orosmoln

2016-11-14 12:01 | 2 kommentarer

Två kvällar/nätter i rad har det chirpats* hemma hos oss. Fröken Flyga närmar sig "due date" med stormsteg och jag tror att hon tycker att det känns lite läskigt och obehagligt. Nu är det ju inte så att hon chirpar hela natten, då hade jag definitivt varit ett nervvrak just nu, men vid 1-2 korta tillfällen. Jag oroar mig lite ändå, för det brukar dessvärre inte vara ett gott tecken. Jag hoppas att hon känner sig på topp resten av tiden i alla fall, det ser nämligen så ut. Hon har god aptit, är nyfiken på allt som händer omkring henne och hänger förtroligt med kompisarna. Eskil är fantastiskt duktig på att finnas där och att stötta. Han är verkligen något alldeles extra. Kort och gott är det bara att vänta och se, jag hoppas att bebisarna kommer när de ska komma och att både de och fina mamman mår bra.   

*Chirping är ett läte som närmast låter som skarpt fågelkvitter och går ej att misstas för de vanliga ljuden som marsvin gör.  


Lilla Q's lakritstroll

2016-11-10 13:56 | 2 kommentarer

Igår, efter att världen skakats om efter Trump-segern, blev dagen genast bättre när jag upptäckte två små lakritstroll hos Lilla Q. Någon gång under natten hade hon blivit mamma och eftersom det knappt gick att se några spår av födseln och ungarna var helt torra och friska, verkar allt ha gått hur bra som helst. Vilken lättnad! Q är en omsorgsfull och naturligt god mor, det verkar helt enkelt som att allt kommer att gå fortsatt bra.   

Utfallet blev en hane och en hona, båda väldigt söta och nästintill identiska. Honan har något vitare mage. De var även väldigt lika i födelsevikten, hanen 124 gram stor och honan 117 gram. Som det ser ut nu, vid första känslan, kommer jag att spara honan. Hanen kommer i så fall att säljas, företrädesvis till någon som förutom att älska honom, vill ställa ut i ras och/eller pet. Han kommer bli en fin kille, om än med lite väl mycket teckning på tårna och runt nosen... 

lillaq_kull2

leksu leksu2
Saphira's Leksu av Silverklo

luka luka2
Saphira's Luka av Silverklo

Kategori: Bebisar

Bebisar om 1 vecka? Kaaaanske...

2016-11-03 11:49 | 0 kommentarer

tjockisar

Nu är det väl på tiden att det kommer en liten uppdatering här om hur det går med de väntade kullarna!? 

Ja, man kan väl säga så mycket som att det i alla fall går framåt... Väntan är alltid lång när man väntar på att marsvinsungar ska titta ut. Lilla Q, som jag tror blir den som kommer att få sina bebisar först, borde få sina om 1 - 1,5 vecka. Därfefter blir det nog Agnes och sedan Flyga. Det är ännu osäkert om Kiwa är dräktig, men i slutet på september tyckte jag mig se tecken på parning, vilket i så fall innebär decemberbebisar. Alla tjejer mår i alla fall bra, äter som de ska och är pigga och hungriga. 


Liuwa, 7 månader

2016-10-26 19:35 | 4 kommentarer

liuwa6


liuwa4


Juicys godistrio

2016-10-20 09:49 | 5 kommentarer

godisdjur

godisdjur2

När jag kom hem från jobbet igår, kom ingen fin Juicy fram till mig som hon brukar. Jag förstod direkt att något antingen var väldigt fel eller väldigt rätt. Av med ytterkläderna långt inne i hemmet, sedan full fokus på marsvinsburen. Juicy hade värkar, men det verkade gå trögt. Efter nästan tjugo minuter utan att något hände kunde jag inte längre stå och titta på, det var tydligt att Juicy blev allt tröttare och att något inte riktigt stämde. Tvättade snabbt och noggrant händerna och kände försiktigt efter. Efter en stund förstod jag att bebis kom med bakbenen först och därför bestämde jag mig för att hjälpa till att lirka ut bebisen när mamma krystade. För varje kryst kom bebisen ut allt längre och till slut gick det äntligen hela vägen! Välbehållen, frisk och underbar bebis och förmodligen en lättad mamma (och matte!!!). Juicy började genast tvätta och jag backade undan. Sambon kom hem och fick tillsammans med mig uppleva hur bebis två och bebis tre snabbt och smidigt kom till världen, så att deras mamma äntligen fick pussa på dem. Gåshud!

Det känns förskräckligt bra att jag kom hem just då och jag är så himla glad och lycklig över tillökningen. Jippi!    

Kategori: Bebisar

Nouka

2016-10-07 15:06 | 1 kommentarer

nouka2

nouka

Det här är Nouka. Nouka vill bara sitta stilla på luddkudden om en grön ärta är underst och det visas Mitt i naturen på tv.  


Välkomna!

2016-10-05 22:48 | 0 kommentarer

DSC_2020

DSC_2015

DSC_2011

DSC_2010

Detta är Beverly och Fritz, våra allra nyaste medlemmar i gänget. Fritz har blivit Leons nya kompis, sedan han flyttat ut från Gretchen och Beverly blir förhoppningsvis första calihonan som ska ingå i det vita cali-projektet.   


Eskil kastrerad

2016-10-04 20:02 | 0 kommentarer

Idag har käraste Eskil blivit kastrerad. Kastrationen har varit planerad sedan länge och efter alla bekymmer med hans oturliga halsböld, känns det lite jobbigt att utsätta honom för en operation när han äntligen mår bra, men han har varit bra länge nu och mest bara behövt äta upp sig. Vågen visade än ökning på nästan 200 gram sedan sist han var hos veterinären (då en sköterska och en veterinär tyckte att han hade "bra kropp" och jag själv ansåg att han var undernärd  ). För att vara extra tydlig: det är alltså en procentuell ökning med hela 25%! Jag som tycker han känns sund i kroppen nu, kan inte förstå hur någon kan ha tyckt det samma med 25% mindre hull på honom. Det är enormt mycket. Jag kan i alla fall bara konstatera att det är en otrolig skillnad på hans hållning och rörelser nu och då! Finaste Eskil är äntligen i sitt esse. 

I vilket fall som helst hämtade jag honom i eftermiddags och allt hade gått jättebra. Han hade blivit matad med Critical Care och bajsat, men var så klart lite trött. Nu ska han bara krya på sig ordentligt, så väntar snart ett härligt liv med brudar på heltid! 

image
Sötnosen i sin handduksprydda sjukbur för att hålla op-såret rent från spån. Redan igång med maten som synes!


Lördagens utställning

2016-10-04 09:15 | 0 kommentarer

Lördagens utställning avlöpte faktiskt otroligt smidigt och det blev en jättetrevlig dag i gott sällskap! Tack alla ni som kom! 

Mitt show team för dagen bestod av Malik, som genomförde sin andra utställning, Ice, som debuterade och numera rutinerade Ruby. Det var en dubbelutställning, vilket innebär att varje marsvin fick tävla i varje klass två gånger för olika domare och jag kan bara konstatera att domarna hade helt olika uppfattning i bedömningen av mina två rasdjur.

För den första domaren fick Ruby cert och en jättefin bedömning och bara minuter senare när hon visades för nästa domare, hade hennes päls helt plötsligt blivit lång och fet :'D... Liknande öde för Ice. Nåväl, med sitt cert och att hon även plockade ytterligare ett silverkort kan Ruby nu titulera sig Svensk champion, Svensk juniorvinnare 2016 och Guldpet! Hon är en stjärna inifrån och ut

Det gick även riktigt bra för Malik, dock var han för dagen ensam i sin åldersgrupp så det var ju inte så svårt för honom att vinna  ... Han knep två silverkort till (har nu plockat tre silverkort av tre möjliga!) och slutade även som BIS pet 3 i den ena utställningen! Så himla nöjd och stolt! 

Jag är även stolt över Ice, som skötte sig alldeles utmärkt i den nya miljön. Han behöver växa på sig lite till, men sedan blir han nog farlig... 

Nästa utställningen blir den 29 oktober, återigen i Landskrona. Det blir troligtvis samma gäng med tillägg av Liuwa och möjligtvis Remus som aldrig har fått en bedömning.  


Gretchen är dräktig!

2016-09-29 10:06 | 0 kommentarer

Då var äntligen min vackra Gretchen konstaterad dräktig! Klart att Leon fixade biffen, han har ju varit med förr!  Hon bor nu i stora flocken, som blivit så liten och tom sedan Puh, Engla och Lycka försvunnit. Flockens stomme... Det är enormt sorgligt faktiskt. Stackars Tyra (och kanske möjligtvis Vega) får stå för allt det kloka numera. Gretchen kommer åtminstone få sina små i en flock och det tycker jag känns bra.  

En hel del intresse har inströmmat för de väntade kullarna, vilket jag så klart tycker är jätteroligt! Framförallt är det honor som är av intresse, gärna mörkögda sådana, vilket nog tyvärr innebär att efterfrågan är större än vad som kommer bli tillgängligt. Men vi får väl se vad som gömmer sig i de fina mammamagarna! Hoppas bara att allt går bra nu då...  


Ice, ice baby

2016-09-28 12:33 | 3 kommentarer

ice6

ice4

På lördag gör han debut! 


Lycka har vandrat vidare

2016-09-25 19:51 | 0 kommentarer

Fina Lycka

Idag har jag jobbat med beteende och personlighetsbeskrivning av hundar på brukshundklubben och min älskade sambo har varit marsvinsskötare. 
Tyvärr hittade han Lycka död i buren. Älskade, finaste, bästa Lycka... Mitt äldsta marsvin som har hängt med mig sedan jag bodde hemma hos mamma och pappa.
Marsvinet som var allas bästa vän, som lät rädda marsvin ligga nära henne, som putsade flest öron. En helt fantastisk personlighet... 
STOR sorg och många tårar. Vila i frid älskade vän! 


Love birds

2016-09-22 17:39 | 2 kommentarer

lovebirds
Fr.v. Kiwa, Agnes, Q & Remus. Samling vid "matbordet".

lovebirds2

Fina, fina flocken! Remus frodas verkligen - han har säkert gått upp 100 gram och gillar verkligen sin nya roll. Tjejerna trivs de med, inga konstigheter alls. Superhärligt! 


Spa day

2016-09-21 12:35 | 2 kommentarer

Igår var det spa day för Ice och hans polare Arrox. Ice tyckte det var helt okej när vattnet kändes varmt och skönt.

ice ice2Hektisk höst!

2016-09-13 11:25 | 0 kommentarer

Hej kära marsvinsköpare och kanske blivande marsvinsköpare! 

Jag vill bara flagga för att livet är lite hektiskt för mig just nu! Förutom att jobba som vanligt och att vara en god matte till djurgänget har jag även precis påbörjat en fördjupningskurs i etologi vid Linköpings universitet som verkar ta mer fritid i anspråk än vad jag hade räknat med. Dessutom ska vi flytta om två månader, så projekt flytta dras alldeles snart igång. Jag svarar så fort jag kan på mail och försöker hinna med besök som vanligt, men kan vara lite glömsk och ha lite gröthuvud just nu. Ber om ursäkt för detta och hoppas på överseende! Frid och kärlek. //Sofie