När marsvinen blir sjuka

Sjuka marsvin döljer sina symptom
Som bytesdjur gäller det att inte visa sig svag eller sjuk - då blir man lätt ett offer för ett hungrigt rovdjur. Ett sätt att undvika det på är att dölja sina symptom ända in i det sista. Precis så kan marsvin göra när det blir sjuka och ibland upptäcker man inte de små tecknen på att allt kanske inte riktigt stämmer förrän marsvinet visar riktiga symptom. Håll ögonen öppna och lägg märke till dina marsvins vanor och personlighet, så är det större chans att du märker något som inte stämmer. Det är också väldigt bra att kontinuerligt väga marsvinen då plötslig viktminskning kan tyda på underliggande sjukdom.

Sjukdomstecken

 • Minskad aptit
 • Håglöshet
 • Personlighetsförändring
 • Ovillig att äta/röra sig, sitter i en hörna och burrar upp sig
 • Plötslig viktnedgång
 • Ovanliga ljud från luftvägarna
 • Kladdiga/rinniga ögon och/eller nysningar och snorig nos
 • Överdrivet kliande
 • Lös avföring
 • Haltande
 • Svullna tassar
 • Uppsvullen, gasfylld mage
 • MED MERA!

Kontakta alltid veterinär vid misstanke om sjukdom!Vanliga sjukdomar och åkommor

Här har jag tagit upp några olika vanliga sjukdomar och åkommor som marsvin kan drabbas av.

Diarré
Diarré innebär att marsvinet bajsar löst och kan samtidigt ha nedsatt allmäntillstånd. Det kan orsakas av allt från bakterier till snabba foderbyten. Diarré kan göra marsvinet mycket uttorkat, därför är det viktigt att man sätter in behandling så fort som möjligt. I allvarliga fall kan diarré vara dödligt.

Symptom: Löst, kladdigt, illaluktande bajs. Nedsatt allmäntillstånd.
Behandling: Isolera marsvinet i en sjukbur eller i en lite större transport och tillsätt stödmatning med Critical Care, ge Fibreplex enligt anvisning på förpackningen och ev. lite Proviva Blåbär. Hövatten går att tillreda, men tar ett visst antal timmar att producera, timmar som är värdefulla. Är marsvinet mycket uttorkat - kontakta veterinär! Då kan veterinär ge vätska under huden och ev skriva ut recept på antibiotika.

Snedslitna / felväxta tänder
Marsvin som äter hö normalt får i regel aldrig tandproblem eftersom höstråna sliter de ständigt växande tänderna på ett naturligt sätt. Kort sjukdomstid, förändrade eller felaktiga kostvanor och dylikt kan dock bidra till att marsvinet äter mindre hö och kan på sikt leda till snedslitna tänder vilket får allvarliga konsekvenser. Marsvin kan även födas med bettfel, men det anses inte vara vanligt.

Symptom: Marsvinet ser ut att äta hö, men tuggar egentligen bara på samma strå hela tiden. Dreggel och/eller svårigheter att tugga. Viktnedgång pga att mindre mat når magen.
Behandling: De inre tänderna är väldigt svåra att se, varpå det är svårt att konstatera något på egen hand. Därför kontaktas en kunnig veterinär som undersöker munnen. Vissa tandproblem kan åtgärdas medan marsvinets sover under narkos. Därefter är det viktigt att marsvinet börjat äta ordentligt med hö igen. Är det framtänderna som växer sig långa kan man behöva få hjälp att klippa ner dem regelbundet. 

Utslagen tand
Det händer att marsvin råkar slå av en eller flera incisiver (framtänder), vilket gör att det blir svårt för dem att processera in höstrån och grönsaker i munnen. Lyckligtvis växer nya tänder ut kort efter att de gamla slagits av.

Symptom: Marsvinet är hungrigt och försöker upprepande gånger få i sig grönsaker och/eller hö men misslyckas och ger till slut upp. En eller flera framtänder är lösa eller har redan ramlat av.
Behandling: Finhacka eller riv marsvinets grönsaker och klipp höstråna i mindre längder tills den dag då marsvinet kan få in maten ordentligt i munnen själv. Tanden/tänderna växer ut av sig själva på bara någon vecka.

Rosslande eller pipande andning
Låter marsvinet konstigt från sina luftvägar i kombination med snorig nos och/eller rinniga ögon kan det handla om en vanlig förkylning, men marsvin kan även drabbas av luftvägsinfektioner och lunginflammation.

Symptom: Marsvinets andning hörs annorlunda och tydligt, utan att man behöver vara jättenära. Nedsatt allmänpåverkan såsom aptitlöshet eller håglöshet.
Behandling: Verkar marsvinet vara piggt och äter och hänger med som vanligt kan man avvakta och kurera marsvinet med extra mycket C-vitamin och se till att buren inte är placerad i drag. Lägg gärna in en myspåse eller någon annan myssak som marsvinet kan värma sig i. Blir marsvinet inte bättre eller visar annan nedsatt allmänpåverkan såsom aptitlöshet eller håglöshet bör veterinär kontaktas. Veterinären lyssnar på marsvinets lungor och luftvägar och skriver ut passande antibiotika.

Ketoacidos
Ketoacidos förkortas ketos och kan utlösas av svält. Marsvinet behöver inte ha varit utan mat länge, men eftersom de är djur som ska äta regelbundet dygnet runt kan ketos utlösas relativt fort och kan ha dödlig utgång om man inte reagerar fort.
Symptom: Marsvinet dreglar okontrollerat och sitter med uppburrad päls.
Behandling: Läget är kritiskt och stödmatning måste sättas in direkt! Stödmata med druvsocker och askorbinsyra utspätt med vatten för att få igång marsvinets energi och aptit. Varva med Critical Care. Blir marsvinet inte bättre efter några matningar måste veterinär uppsökas. Veterinären kan ge 10 ml NaCl, 1 ml B-vitamin och kortisoninjektion. Ev kan marsvinet även få antibiotika om det verkar vara en infektion som utlöst ketos.

Klumpfot
Klumpfot är en infektion som drabbar tassen och gör trampdynorna svullna och väldigt ömma. Infektionen orsakas ofta av smutsigt underlag i buren, men även vikt kan spela roll då tunga marsvin belastar sina tassar mer.

Symptom: Svullna, ömma tassar. Marsvinet vill gärna inte stödja sig på den drabbade tassen/tassarna och kan bli stillasittande och håglös.
Behandling: Infektionen kan behandlas med antibiotika som fås av veterinär, men aktiva åtgärder kring burmiljön ska också göras. Underlaget ska vara mjukt, tassvänligt och hållas ständigt rent. Tassarna kan också försiktigt smörjas in.

Äggstockscystor
Det är bara honor som kan drabbas av äggstockscystor och tyvärr är det väldigt vanligt förekommande, speciellt bland äldre honor.

Symptom: Honan beter sig oftare som att hon befinner sig i brunst och kan bli mer lättretlig. Hennes kropp kan komma att se närmast päronformad ut och hon får skrovliga spenar och kan tappa mycket päls, framförallt på sidorna av magen. Vid palpering kan en erfaren person känna större cystor genom buken.
Behandling: Äggstockscystor orsakas av överproduktion av östrogen. Veterinären röntgar eller gör ultraljud på marsvinet och kan därefter konstatera hur pass drabbad honan är. Veterinär kan tillsätta hormonbehandling som har visat sig få positiva effekter under den tid det är verksamt i marsvinskroppen. Det går även att operera bort cystorna, men det rekommenderas oftast inte då det är en farlig operation. Många honor med cystor kan leva relativt normala liv i flera år, men så fort det blir plågsamt för henne bör hon få somna in.Ohyra

Tecken på ohyra:

 • Marsvinet kliar sig överdrivet
 • Kala, pälslösa fläckar, med eller utan irriterad eller svampig hud
 • Pälstussar som lossnar med hudflagor
 • Synlig ohyra som rör sig i pälsen (pälsätare el. static)

Sellnic
Sellnic är den enda ohyran som faktiskt kan göra marsvinet så svagt att den till slut avlider om medicin inte tillsätts. Sellnic är skabbkvalster som gräver gånger under marsvinets hud där de lägger sina ägg. Marsvinet känner givetvis av skabbdjurens aktivitet vilket orsakar enorm klåda och obehag.

Symptom: Marsvinet kliar sig och får klåda. Pälsen blir tunnare och plötsligt har hela områden blivit pälslösa, främst på mage och insidan av låren men hårlösa fläckar på resten av kroppen kan också förekomma. Får sellnic vara kvar under lång tid kan marsvinet uppleva kramper och till och med sluta äta och dricka.
Behandling: Veterinär kontaktas så fort som möjligt och veterinären undersöker marsvinet och tar eventuellt skrapprov. Då skrapprov inte alltid ger något sanningsenligt resultat kan veterinär skriva ut Stronghold eller ge Ivomec bara genom att ha undersökt djuret. Alla hushållets marsvin ska därefter behandlas 2-3 omgångar. Ingen speciell sanering är nödvändig.

Pälsätare (running lice)
Pälsätare är troligen den äckligaste ohyran som marsvin kan drabbas av. Tittar man noga i pälsen på ett marsvin som är drabbat av pälsätare, kan man se små, små gulvita maskliknande djur kräla runt bland pälsen.

Symptom: Marsvinet kan klia sig en del och vid närmare titt ser man de maskliknande djuren kräla omkring. Marsvinet kan ha pälsätare över hela kroppen eller på ett litet begränsat område som kan bli större efterhand det får vara kvar.
Behandling: Kan behandlas med fina resultat med ohyresschampo (som är ganska svårt att få tag på idag, tyvärr). Kan också behandlas med Stronghold som fås utskrivet av veterinär. Pälsätare är enkla att bli av med med rätt behandling.

Static lice
Static är helt ofarligt och påverkar inte marsvinet det minsta, men det är en form av ohyra och om man hade kunnat zooma in hade man tydligt sett de små spindelliknande kvalsterna där de sitter i pälsen och äter hudavlagringar, vilket kanske inte är så mysigt.

Symptom: Static visar sig som små svarta prickar i ljusa pälsar och som små vita prickar i mörka pälsar. Prickarna sitter tätt intill varandra i pälsen, ofta vid bakbenen, rumpan eller under hakan och/eller vid kinderna.
Behandling: Kan behandlas med vanlig matolja i hemmet. Matolja dränks in i pälsen på det drabbade marsvinet och alla dess burkamrater och ska sitta kvar under en veckas tid. Under tiden marsvinet har olja i pälsen kan marsvinet inte reglera sin kroppstemperatur alls, vilket gör att det behöver vara lite varmare än vanligt i rummet. Rummet ska som vanligt vara dragfritt. Efter att behandlingsveckan har gått sköljs oljan av med diskmedel. Behandlingen behöver troligtvis göras om. Veterinär kan även skriva ut Stronghold som droppas i nacken.Åka till veterinären

För ett svagt och sjukt marsvin kan det vara lite jobbigt att behöva transporteras till veterinär, allra helst om marsvinet inte är van vid att åka bil. Tänk därför på att transportera marsvinet på ett sätt som gör att upplevelsen känns trygg och bekväm. Investera i en myspåse som luktar "som hemma" som du helt enkelt transporterar marsvinet i eller lägg in myspåsen eller mjuka handdukar i en transportbur om du inte har möjlighet att hålla marsvinet under bilfärden. En del marsvin vill inte äta under resan eller på den främmande platsen, men det kan ändå vara en god idé att packa med sig något extra gott att truga med, t.ex persilja.Stödmatning

Marsvin som är sjuka slutar ibland att äta och det kan vara riktigt besvärligt att få i dem någon mat överhuvudtaget. Men utan någon näring eller livsviktiga fibrer i magen går det snabbt utför för ett marsvin, som är gjorda för att småäta periodvis under hela dygnet.

Bra att ha hemma vid stödmatning:

 • 1 ml spruta utan nål
 • Oxbow Critical Care
 • Handduk
 • Druvsocker
 • Askorbinsyra

Börja med att blanda upp Critical Care med vatten till en gröt. Anpassa konsistensen efter om marsvinet kan tänka sig att äta själv (sprutan kan då användas som sked och du kan försiktigt hjälpa till att peta in gröten i marsvinets mun) eller gör den lite lösare om den inte vill äta. En del marsvin får plötsligt mycket kraft till att göra motstånd och det kan därför vara bra att linda in den i en handduk så att den inte kommer loss. Det känns aldrig snällt att hålla fast ett sprattlande djur, men utan näring kommer den att dö.

Eftersom marsvinet har munnen på undersidan av huvudet kan det vara enklare att tvångsmata den om den ligger på rygg. De flesta marsvin accepterar liggställningen efter en liten stund och du kan även se exakt hur mycket som kommer in i munnen och hur mycket som spottas ut igen. Är ni två stycken som hjälps åt blir det ännu enklare.

Askorbinsyra är C-vitamin i pulverform och det blandas med vatten och ges med sprutan direkt i munnen. Druvsocker krossas och blandas också med vatten och ger lite extra energi och kan peppa igång ett marsvin som matvägrar att vilja äta lite på egen hand.Veterinärer i Skåne

Den här listan får väldigt gärna bli större - om just Du kan tipsa om en duktig marsvinsveterinär i Skåne - hör av dig till mig så lägger jag gärna till h*n på listan!

Fågel & smådjurskliniken i Lomma
Leg vet. Cecilia Trägårdh

Järngatan 14, Lomma
www.fagelkliniken.se

Fågel & smådjurskliniken har snabbt blivit rikskända för sin kunskap om de mindre djuren! Veterinär Cecilia har specialiserat sig på exotiska djur, dit marsvin tillhör, och är väldigt kompetent, empatisk och omtyckt. Hon förklarar alltid så att man förstår och är intresserad av att lära sig mer om lite ovanligare sjukdomar hos marsvin. Alla djur får en ingående och noggrann undersökning där alla eventuella anledningar till sjukdomstillståndet eftersöks för att antingen påvisa eller utesluta en viss sjukdom. Det sammantagna intrycket blir därför att man befinner sig i mycket trygga händer, vilket är helt suveränt. Behöver man ta det jobbiga beslutet att låta marsvinet somna in får djuret ett värdigt och fint, stilla avslut i ett nedsläckt rum med tända ljus. 

Den stora nackdelen med kliniken är paradoxalt dess fina rykte - det är väldigt svårt att få en tid när man som mest skulle behöva en. Jag har också upplevt en nackdel i att veterinärbesöken ofta består av lång ensam väntetid i undersökningsrummet, kanske för att flera patienter får hjälp samtidigt(?). Priserna är kännbara om man inte har marsvinet försäkrat.


Öresunds veterinärklinik
Nummertolvsvägen 4

Kvarnby, Malmö
www.veterinarkliniken.se

Hit har jag sökt mig många gånger då jag inte har kunnat få en tid hos Fågel & smådjurskliniken inom rimlig tid - och jag har absolut inte blivit besviken. Öresund har duktiga kirurger som hittills har utfört följande operationer på mina marsvin: ett marsvin har fått en urinsten bortopererad, två marsvin har fått bölder bortopererade, ett marsvin har fått en halsböld åtgärdad och ett otal hanar har blivit kastrerade. Alla operationer har lyckats mycket bra och samtliga marsvin kurerade sig snabbt efter ingreppen.

Från samtal 2017-06-27 då jag ville boka en tid fick jag infon att Öresunds veterinärklinik i Malmö helst inte vill ta emot marsvin längre, för att specialistutbildning saknas hos personalen - en specialistutbildning som faktiskt ytterst få veterinärer har. Extremt beklagligt resonemang då det slår hårt mot alla marsvins- och gnagareägare där ute. Det finns nämligen långt många fler patienter än veterinärer åt oss! Veckor av väntetid är inte ett alternativ när man är marsvinsägare...
Sista vilan

Det kommer en dag då en av våra små pälsvänner säger adjö och lämnar jordelivet. Ibland somnar de in lugnt och stilla på ålderdomens höst i favorithuset, men inte sällan blir de sjuka och du som ägare kanske måste ta ett tugnt beslut om att låta marsvinet få somna in.

Avlivning hos veterinär
(Efter egna erfarenheter på Fågelkliniken)

"Jag har sett i dina ögon hur din livsgnista sakta har försvunnit. Du är oåterkalligt sjuk och ska inte behöva lida mer. Dina dagar är förbi men jag vet att beslutet är rätt och vi har fått många fina dagar tillsammans. Vi får en stilla minut tillsammans i undersökningsrummet och jag tittar på dig med tårfyllda ögon. Du är sjuk men lyckas ändå värma mina kalla händer och tittar tillbaka med kloka ögon. Veterinären kommer in och har med sig en spruta med lugnande medel. Jag lyfter försiktigt ur din överkropp ur vår medhavda myspåse så att veterinären kan komma åt ditt nackskinn med sprutan. Du är för trött för att reagera på sticket. Du får krypa in i värmen och tryggheten igen och lägger dig till rätta som om vi var hemma och hade en mysstund i soffan. Jag smeker dig sakta över öronen som jag gjort sedan du var liten och orolig. Du slappnar av och känner ingen rädsla, ingenting skiljer sig från våra stunder där hemma, bara mattes tysta tårar som du inte kan se där du ligger. Veterinären släcker lampan i taket, tänder ett värmeljus och lämnar oss åter ensamma. Minnen från din uppväxt dyker upp, jag kan le och gråta på en och samma gång. Du börjar bli tröttare och tröttare. Efter ett tag kommer veterinären in igen för att kontrollera om du sover. Du sover fortfarande inte riktigt helt och därför följer vi med in i narkosrummet. Jag lägger försiktigt ner myspåsen på narkosbordet och viker ner kanten litegrann så att ditt huvud sticker ut. Du är fortfarande helt trygg och din kropp är avslappnad och tung. Du får narkos tills vi är säkra på att du sover helt och tungt. Jag fantiserar om att du drömmer om de evigt gröna ängarna som du snart ska få komma till. Du har några kompisar som väntar där och som kommer ta hand om dig i all oändlighet, tills vi ses nästa gång. Sedan får du den sista sprutan som kommer släcka din stjärna för evigt och som ska ta dig till din nya plats. Den placeras i levern eller hjärtat och det är därför vi varit så måna om att du skulle sova djupt innan dess, så ingen smärta ska nå dig. Din hjärtfrekvens blir snabbt långsammare och snart är den helt stilla. Du har äntligen fått ro. En lättnad och en stor saknad infinner sig ögonblickligen. Älskade gris, jag skulle göra allt för dig. Du kommer för alltid att finnas i mitt hjärta."

Acceptera INTE bukstick utan lugnande medel om det inte finns goda skäl att avliva direkt.